Kulinarika - Testo za pizzo: -Naya- - Tor 06 Jan, 2004 11:21 Naslov sporočila: Testo za pizzo:
TESTO ZA PIZZO:
Sestavine:
350 g moke
ščepec soli
40 g svežega kvasa
ščepec sladkorja
4 žlice oljčnega olja
4 žlice moke za delovno površino
Priprava:
- Moko in sol damo v skledo. Na sredi naredimo vdolbino in vanjo zdrobimo kvas. Potresemo ga s ščepcem sladkorja, da bo hitreje začel delovati.
- Prilijemo 125 ml mlačne vode in jo skupaj s kvasom in malo moke zmešamo v gosto kašo. Potresemo jo z malo moke z roba, skledo pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo (recimo nad grelno telo ali v pečico, ki smo jo segreli na 50 st.C).
- Počakamo 15 do 20 minut, da testo prvič vzhaja.
- Primešamo olje in z rokami ugnetemo voljno testo. Skledo spet pokrijemo in postavimo na toplo za približno 30 minut, da testo vzhaja na dvojno količino.
- Testo preložimo na pomokano delovno površino in razvaljamo v zaželeno obliko in debelino. Pravokotna oblika (za velik pekač) se najbolje posreči, če valjamo v smeri diagonal.
Tole rata svetovna pizza - vsaj za moj okus Bassman - Tor 06 Jan, 2004 11:45 Naslov sporočila:
pravjo, da je testo najboljše, če stoji 1 dan in ga šele potem uporabimo. Snežka - Sob 24 Jan, 2004 17:29 Naslov sporočila:
jaz ga naredim tak:
60dag bele moke
olje
4dag (ena kocka) kvasa
sol
mlačna voda
pa nadev po želji.
kvas dam vzhajat v toplo vodo (ne prevroče) in dodam 1 žličko sladkorja (bolj hitro kipne). Nato dam v skledo moko, olje (na oko), dam kvas, sol, in vodo po potrebi.. zamesim in dam na toplo da vzhaja cca.30 min. nato pa razvaljam in nadevam po želji. pečem ap pri 200°C dokler ni pečeno (cca.25min).
pride slastna in jami...
LP EnigmA - Ned 25 Jan, 2004 12:47 Naslov sporočila:
Hm, zej pa vem, kaj bom imela jutr za kosilo monka - čet 21 Okt, 2004 09:03 Naslov sporočila:
Kaj je boljše- če imaš tanko testo na pici ali pa če imaš debelejšo? Jaz imam najraje debelejše testo, ker se mi tanko ponavadi zdi pretrdo (posebno rob pice) Bassman - čet 21 Okt, 2004 09:22 Naslov sporočila:
če je pizza dober narejena, potem je dober tanko testo, ker se ne lomi, ampak je mehko.
Pa ko nardiš testo, je dober, da stoji 1 dan, pred uporabo. monka - čet 21 Okt, 2004 09:28 Naslov sporočila:
Ampak ponavadi sploh nimam časa, da bi en dan čakala na testo. Ponavadi želim, da se hrana čimprej pripravi. Je to res boljše? Kaj se testo ne pokvari v enem dnevu? Ga moram dat na hladno? Bassman - čet 21 Okt, 2004 10:28 Naslov sporočila:
monka Napisal/a:
Ampak ponavadi sploh nimam časa, da bi en dan čakala na testo. Ponavadi želim, da se hrana čimprej pripravi. Je to res boljše? Kaj se testo ne pokvari v enem dnevu? Ga moram dat na hladno?
ne ponavadi si nardiš testo prejšnji večer, ga daš v hladilnik in porabiš naslednji dan. Anonymous - čet 21 Okt, 2004 12:15 Naslov sporočila:
Matr ste natančni s temi grami, pa dekagrami....mislm...ej...
Jest tole kr tko od oka moke, pa kvas, pa za moževo konico sladkorja,, pa sol, pa olje, pa toplo vodo, pa mleko...vse to lepo pregnetem, postavm v posodo pokrijem s serveto in pustim uro, uro in pol da testo lepo vzhaja.
Testo raztegnem po pekašu, nafilam in pečem pri 270 stopinjah, (pečica mora biti namreč fajn ogreta preden se vstavi pekač ), cca. 20 min.