Pero Piše

Zanimivosti - Skrivnost nasmeha Mona Lize

Admin. - Pon 19 Dec, 2005 05:45
Naslov sporočila: Skrivnost nasmeha Mona Lize
Znanstveniki z univerze v Amsterdamu zatrjujejo, da jim je končno uspelo rešiti 500 let staro skrivnost nasmeha Mona Lize. Skrivnosten izraz na obrazu najbolj znanega dela Leonarda da Vincija so analizirali z računalniško opremo in ugotovili, da obraz v 83 odstotkih izraža srečo, v 9 odstotkih gnus, v 6 odstotkih strah in v 2 odstotkih jezo.

Preberi vse...

Izvor: Svarog: Novice iz sveta znanosti in tehnologije
Izobra?evalni portal Svarog
Anonymous - Pon 19 Dec, 2005 09:05
Naslov sporočila:
Zanimivo. Meni je pa ta Giaconda vedno delovala prej kot vse našteto, mal sramežljiva. Pa tak poseben pogled ima, točno nekam usmerjen. Sem imela vedno filing, ob pogledu na sliko, da zre v slikarja, ki ji med slikanjem ful nekaj govori, morda skoz neki blebeče al neki, bodisi da ji tala kake brezvezne komplimente ali pa teži kako ga mora gledat in da jo s tem mal v zadrego spravlja. Ampak to je samo moja bujna domišljija. vVbistvu mi je njen nasmeh res zanimiv in skrivnosten, mi pa nekako kljub vsemu ni všeč.
sapramish - Pon 19 Dec, 2005 10:54
Naslov sporočila:
men je pa cis brezveze analizirat neka umetniska dela... k itak a ti je vsec al pa ne, ne pa kompozicija je v obliki Vja pa podobne bedarije... cemu to sluzi?
Anonymous - Pon 19 Dec, 2005 11:06
Naslov sporočila:
sapramish Napisal/a:
men je pa cis brezveze analizirat neka umetniska dela... k itak a ti je vsec al pa ne, ne pa kompozicija je v obliki Vja pa podobne bedarije... cemu to sluzi?

Predvsem umetniški stroki. nasmeh Med drugim tudi za to, da se lažje med sabo pokategorizirajo kam kdo sodi, kdo je kvaliteten in kdo ni, da umetniški kritiki nekatere umetnike lahko preferirajo, druge ne. Da se loči zrno od plev.
Seveda, če verjameš, da tisto, kar ostane očem javnosti odmaknjeno, resnično ni zrnje. nasmeh
Navadni ljudje imajo itak svoj lastni okus, to drži. In vedo kaj jim je všeč, pa kaj jim ni. Samo za razliko denimo od glasbe, se mi zdi, da na področju likovne umetnosti niso tako samozavestni, pa mislijo, da je njihovo znanje "pomankljivo" in da zato v neki packariji ne znajo prepoznati umetniškega dela. In potem se tudi oni raje orientirajo predvsem po strokovnih mnenjih kritikov. Ki pa so, ali pa tudi niso vedno objektivna.
sapramish - Pon 19 Dec, 2005 11:14
Naslov sporočila:
ok, sej mal se spoznam na umetnost... sam "sloviti" moder kvadrat zame ni vrhunska umetnost pomežik
Bassman - Pon 19 Dec, 2005 11:39
Naslov sporočila:
Po moje jo je naslikal tik po sexu!
Anonymous - Pon 19 Dec, 2005 13:02
Naslov sporočila:
Bassman Napisal/a:
Po moje jo je naslikal tik po sexu!

A misliš, da je bilo tako? nasmeh
Ma to so bli mal drugačni cajti. Mogoče ji je pa sam naramnico mal povlekel prek ramen, da se mal bolj vidi dekolte, pa se je boga reva že s tem počutla kot da bi jo celo slekel pa naslikal njen akt. V bistvu pa je hotel sam ta njen nasmešek.
senior - Pon 19 Dec, 2005 17:22
Naslov sporočila:
če bi Leonardo prebral to najnovejšo analizo, bi se mu nasmeh sreče končal tudi tam nekje pri 83%...
Mojzes - Pon 19 Dec, 2005 18:18
Naslov sporočila:
če bi to prebral pred leti še, bi še verjel tej analizi, tako pa zdele :doh:
Umirjen videz, zmirni sedeči naklon, noben namig na slast ženske...
Moderna umetnost rada išče opisovanje v potenciranju že narejenega, nikoli dovolj zadetek bistva, ampak ostaja privlačno dalje <
Image
zvon - Pon 19 Dec, 2005 19:00
Naslov sporočila:
sem imel priliko videti sliko v PARIZU pa moram reči da se mi ni zdela tako kod jo opisujejo.Bilo je na zaključnem izletu bili smo malo v rožicah pa se sprašujem kak sem ji pa jaz zgledal? :coffe1: smoker: :c8l:
sapramish - Pon 19 Dec, 2005 19:03
Naslov sporočila:
no js sm to umetnino v zivo vidla... cist nc posebnga ce se mene prasa pomežik
drgac so pa v eni risanki razlozil d se mona lisa smehlja zato, ker ma gnile zobe in je grdo zgledal fredi:
Anonymous - Pon 19 Dec, 2005 21:17
Naslov sporočila:
Ja Mona Lisa je pa ja faca, no. Sej meni je bolj kot sama slika zanimiva kot fenomen v smislu, da se mnogi umetniki še danes vračajo nazaj k njej. Je eden od motivov, ki je bil neštetoklrat upodobljen na najrazličnejših umetninah tudi poznejših prav tako slavnih umetnikov, da o cenenih grafikah niti ne govorimo. V tem smilsu je res ful skrivnostna in fatalna nasmeh

Image

p.s.
Zvon, a je bila slučajno temu podobna? nasmeh
Image

Ker če je bila temu potem niso bile sam rožice. nasmeh
Image

p.s.2
Saprica prevajaj nasmeh
Mojzes - Tor 20 Dec, 2005 00:32
Naslov sporočila:
neverjetni ste :rdec:
Shajtana - Tor 20 Dec, 2005 09:13
Naslov sporočila:
Jaz sm mela pa feeling kot da se je nekaj spomnila pa ji je sel nasmeh cez obraz..a veste recmo k ste zaljubljeni pa pol sami setkate po mestu in se spomnite na kej kar je dragi/draga rekel/rekla, naredil/naredila in vam gre za trenutek nasmeh cez obraz.
časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas