Koledar 
Domov Domov Forum Forum Prijava Prijava Išči Išči Registriraj se Registriraj se
 

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo

Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo
Avtor Objave
 -Naya-
Doktor
Doktor


Starost: 49
Pridružen/-a: 9:59, 05-Dec-2003
objave: 2367
Teme: 369
Kraj: dolenjska
18823.6 kinta/e
116.2 šold/e
286.6 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Sob 10 Jan, 2004 10:28     Naslov sporočila:  Lignji navdih za nove naprave? Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Notranja luč lignjev kot navdih za nove naprave?


Nočni ligenj, ki pleni in se razmnožuje v havajskih vodah, uporablja notranjo luč, s katero skrije svojo senco in se tako skrije pred plenilskimi ribami z dna morja.

Ta edinstven svetlobni organ havajskih kratkorepih lignjih (Euprymma scolopes) je sestavljen iz skladov srebrnih ploščic imenovanih reflektini. Teh je pod mikroskopom tisoče in tisoče in obkrožajo kolonije svetlikajočih, simbiotskih bakterij.

Znanstveniki, ki so se ukvarjali z lignji predpostavljajo, da bo odkritje in razumevanje strukture reflektinov, dalo navdih za novo generacijo visoko tehnoloških miniaturnih naprav - nanotehnološke konstrukcije v spektroskopiji in optiki.

Pojem nanotehnologija izvira iz merske enote nanometer, kar je milijardinka metra. Za primerjavo - las je debel 100 000 nanometrov.

Raziskovalci upajo, da bodo kmalu odkrili kako lignji reflektine aktivirajo in deaktivirajo. če ali ko to odkrijejo, potem bi lahko ustvarili materiale, katerim bi se ugašali in prižigali.

Simbioza
Zmožnost kratkorepih lignjev, da svetijo s svojim svetlobnim organom, ki ima poleg reflektinov tudi leče iz mišičnega materiala, je odvisna od svetlikanja simbiotkih bakterij Vibrio fischeri.

Vrsti se nenavadno privlačita in ligenj dovoli tem bakterijam, da v njem, v točno določenem tkivu ustvarijo kolonije. To priznanje kolonizacije se zgodi vsako generacijo znova, saj novo izvaljen ligenj še nima bakterij v sebi. Vrsti imata obojestranske koristi; ligenj s pomočjo svetlikanja bakterij ponoči nemoteno in varno išče hrano in partnerja, saj zaradi svetlikanja nima sence in ga ribe, skrite v pesku na dnu morja ne zaznajo.

Konstrukcija
Znanstveniki so raziskovali strukturo in kompozicijo reflektinov.

Poleg odkritja, da so reflektorji sestavljeni iz skladov, skladi pa iz ploščic, podobnih frizbijem, so odkrili tudi sestavo molekul, iz katerih so ploščice. Te molekule so iz edinstvenega nabora proteinov.

V nasprotju z večino proteinov, ki so iz 20-ih različni aminokislinskih podenot, so reflektinske ploščice pretežno le iz šestih aminokislin.

Raziskovalci so odkrili tudi, da je zaporedje proteinov razdeljeno na pet ponavljajočih enot. Predpostavljajo, da je le vsak peti protein odgovoren za pomoč pri svetlikanju.

Šele popolno razumevanje na videz enostavne konstrukcije reflektinov pa bi lahko omogočilo lažje ustvariti sintetične verzije le teh. (National Geographic)


Vir: www.SIOL; 9.januar 2003; Znanost in okolje




Èlovek je svoboden, ko se nièesar ne boji in si nièesar ne želi! angel


 Kozorog Spol:ženska Tiger SkritOsebna Galerija od -Naya-Pošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem
NE moreš Odgovoriti na to Temo
NE moreš Urejati svojih Objav
NE moreš Izbrisati svojih Objav
NE moreš Glasovati na Objavah
Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu
Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu


časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Board Security

98666 Attacks blocked

Powered by phpBB2 Plus based on phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Modov in Zaslug :: HELP-OXPUS :: Namestitev phpbb HDdesign

[ Time: 0.6290s ][ Queries: 40 (0.3558s) ][ Debug on ]
Get Firefox!
Upgrade to Firefox 1.5!
Registracija | Pravilnik | Informacije | Seznam strani | Flash Igre | E-kartice | Blog | Album smeškov | Uprava | Čvek IRC

OPOMBA: Portal je namenjen testiranju GNU programske opreme in je popolnoma nekomercialen. Vsa reklamna sporoila so zgolj izmenjava povezav.