Koledar 
Domov Domov Forum Forum Prijava Prijava Išči Išči Registriraj se Registriraj se

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo

Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo
Avtor Objave
 Bassman
Administrator
Administrator

Starost: 117
Pridružen/-a: 9:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Sre 05 Sep, 2007 08:38     Naslov sporočila:  Francoski poljubi Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Francoski poljubi
Slovenci se (verjetno zaradi svoje majhnosti) nenehno navdušujemo nad drugimi narodi. Fascinira nas italijanska pica, ameriški nebotičniki, indijska duhovnost, nemška vztrajnost in španske telenovele. Ter še veliko drugih stvari, zaradi katerih potujemo v tuje dežele in se vračamo polni vtisov in sanj o tem, kako bomo najboljše delčke tujine vnesli v svoje vsakdanje življenje.

če nimamo veliko denarja za potovanja, lahko tujino okusimo tudi z učenjem tujih jezikov, ki je pri nas zelo priljubljeno in v katerem smo Slovenci tudi pregovorno uspešni. Učenje tujih jezikov je praktično uporabno, hkrati pa nas približa kulturi, zgodovini, celo politiki nekega naroda, s katerim se tako počutimo nekako povezani, poleg tega pa si širimo obzorja in dvigamo svojo splošno razgledanost.
V današnjih časih si brez vsaj osnovnega znanja angleščine praktično analfabet, tudi znanje drugega tujega jezika je že del splošne izobrazbe vsakega srednješolca. V naših logih je bila kot drugi tuj jezik dolgo časa najbolj priljubljena (in uporabna) nemščina, v zadnjem času pa ji delata konkurenco italijanščina in seveda španščina, ki je trenutno najbolj "in" med jeziki. Tisti, ki spremljajo svetovni potek dogodkov, bi nam sicer svetovali, naj se čimprej začnemo učiti kitajščine in kakšnega jezika arabskih držav, a Slovenci še vedno vztrajamo pri priljubljenih evropskih jezikih.
Sama sem se letos lotila učenja francoščine. Malce zaprašenega jezika, ki nekako izgublja svojo splošno priljubljenost. Tudi njeno mesto uradnega jezika diplomacije vse bolj prevzema angleščina. Moja ljubezen do francoščine sega v srednjo šolo, kjer sem se je učila štiri leta. Takrat sicer nisem odnesla bogatega znanja, mi je pa do danes ostala v ušesih kot prijeten, mehak in erotičen jezik. Poleg tega je z učenjem v srednji šoli vedno povezan nek pritisk in prisila, zato se pač učiš po liniji najmanjšega odpora. V kasnejših letih pa je drugače. Lotiš se učenja tistega, kar te veseli in za kar se odločiš sam, zato je tako učenje prijetnejše in zabavnejše. In čeprav je francoščina nekako iz mode, še vedno ohranja šarm starodavnega, privlačnega in skrivnostnega jezika, ki s svojimi grlenimi r-ji in tipično melodijo budi prijetne občutke. Vsaj pri meni.
Tako se zadnjih nekaj mesecev spet spopadam z nepravilnimi glagoli, različnimi časi in domačimi nalogami, kot v dobrih starih časih. Le da si tokrat lahko sama izbiram čas, kdaj bom to počela, in teme, o katerih bi rada govorila "en français". Bolj pozorno gledam tudi francoske filme in nadaljevanke in sem nadvse ponosna, če razumem kakšen stavek ali dva. Skratka ugotavljam, da me učenje francoščine tokrat neizmerno veseli in da v njem uživam.
Vendar moram kljub blagozvočnosti francoščine in mojim navdušenjem nad osvajanjem novih francoskih besed kljub vsemu priznati, da so mi pri francoščini še vedno najljubši francoski poljubi. So najbolj pristen, najbolj pomenljiv in najbolj sladek del jezika. In kar je najboljše: razumejo jih prav vsi narodi sveta.

vir:trendi.SIOL

Image
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com

Ribi Spol:Moški Koza SkritOsebna Galerija od BassmanPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslovSkype Ime
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem
NE moreš Odgovoriti na to Temo
NE moreš Urejati svojih Objav
NE moreš Izbrisati svojih Objav
NE moreš Glasovati na Objavah
Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu
Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu

časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Board Security

103089 Attacks blocked