povej

Koledar 
Domov Domov Forum Forum Prijava Prijava Išči Išči Registriraj se Registriraj se
 

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo

Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo
Avtor Objave
 Bassman
Administrator
Administrator


Starost: 117
Pridružen/-a: 10:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Tor 11 Mar, 2008 15:43     Naslov sporočila:  Kokain Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

KOKAIN
Kaj je kokain?

Kokain je alkaloid, ki ga najdemo v grmih rastline Erythroxylon coca, ki raste v državah Južne Amerike, predvsem v Peruju, Boliviji in čilu. V najčistejši obliki je bel prašek, ki pa se mu primešajo razne snovi (lahko so neškodljive ali škodljive za telo), da se poveča njegova količina, zato lahko te primesi naredijo več škode kot sam kokain. Njegova zloraba se je v Evropi začela ob koncu 19. stoletja, odvisnost od njega pa je bila po 2. svetovni vojni ena glavnih odvisnosti (poleg alkoholizma in morfizma). Kokain spada med najstarejša poživila, saj so konkvistadorji (španski zavojevalci Amerike) že leta 1533 ugotovili žvečenje kokinih listov zelo razširjeno po državah Južne Amerike (tam je bilo močno povezano z verovanjem).

Kokain kot droga

Kokain je močno zasvojljivo poživilo, ki neposredno vpliva na možgane. V osnovi poznamo dve kemični obliki kokaina; hidrokloridna sol in "freebase".

1. Kokainov hidroklorid (hidrokloridna sol) ali kokain v prahu se nahaja v obliki belega, bleščečega in kristalnega pudra ali v obliki kosmičev. Preprodajalci ga pogosto razredčijo z različnimi (pogosto tudi zdravju nevarnimi) snovmi. Takšen kokain se raztaplja v vodi in se lahko vbrizgava v žilo ali pa se njuha.

2. Freebase je surov in nečist kokain v obliki prahu (vsebuje kerozin, kisline in druge nečistoče). Je oblika kokaina, ki se lahko kadi in je izjemno nevarna.

3. Crack je druga oblika freebase kokaina. Je ulični izraz za bazno obliko kokaina, ki nastane tako, da hidrokloridu odvzamejo solno kislino. Primeren je kajenje (pri čemer je mogoče slišati razločno prasketanje, od koder tudi ime "crack"), podoben pa je drobcem belega kamna (zaradi česar se imenuje tudi "rock"). Uporaba cracka je v porastu zaradi hitrega učinka ter poceni pridelave in nakupa.

Kokain deluje kot stimulans centralnega živčnega sistem, a hkrati zavira željo po hrani (apetit). Zanj je značilno kratko delovanje, okoli 30-40 minut, dlje pri vbrizgavanju. Ker zmanjša apetit (in s tem vnos hrane v telo), a zasvojenca poživi (poveča njegovo telesno aktivnost), ga s tem telesno in psihično močno izčrpa.

Učinki kokaina

Psihološki učinki
Hiperaktivnost, evforija, brez zavor in povečana samozavest se pojavijo takoj po uživanju. Po 1-4 urah se pojavi paranoičnost, občutek tesnobe, predmeti začnejo spreminjati svojo obliko, zasvojenec ima pogosto občutek, da ima nekaj v koži (gomazenje majhnih živalic). Nespečnost, zmanjšanje zaspanosti in utrujenosti, slab apetit, srčne motnje (aritmije, infarkt). Po nekem času od časa jemanja se pojavi utrujenost, brezvoljnost in motorična zavrtost.

Fiziološki učinki
Večje uživanje povzroči lažjo telesno in močno psihično odvisnost, poleg tega pa se razvije še toleranca, kar pomeni, da je za učinek potreben vedno večji odmerek. Po dolgotrajnem uživanju povzroči impotenco, oslabi delovanje jeter in uniči nosno sluznico pri tistih, ki ga njuhajo. Pomembno je vedeti, da je lahko isti odmerek kot je bil prvič, drugič smrtonosen.


Kokain se lahko uživa na različne načine. Kokain v prahu se lahko injicira, njuha (snifa) ali zaužije, medtem ko se crack in freebase kokain le kadita. Kokain se hitro in lahko absorbira pri vsaki poti vnosa. Toda varnega načina uporabe NI! Katerikoli način lahko privede do vnosa toksičnih količin kokaina v telo, pri čemer se lahko pojavijo akutna kardiovaskularna (srčno-žilna) ali cerebrovaskularna (živčni sistem) kritična stanja, ki se lahko končajo z nenadnjo smrtjo. Prav tako lahko odvisnost od kokaina nastopi pri kateremkoli načinu uporabe.


Najvidnejši znaki uživanja kokaina:



* Izguba telesne teže,
* zanemarjenost,
* pogosto krvavenje iz nosu,
* rdečkasta koža zaradi praskanja,
* razširjene zenice,
* napad krčev, zmanjšanje apetita, kurja polt in izsušitev grla,
* mrzlica,
* driska, zaprtost,
* povečano delovanje srca (nevarnost srčne kapi in možganskih krvavitev).

Kot že rečeno je kokain bel prah. Uživalci ga vdihavajo skozi nos ali pa ga raztopijo v vodi in si ga vbrizgajo v žilo. Intravenozno jemanje povzroči hiter in intenziven učinek, medtem ko ima vdihavanje milejši učinek, a traja dalj časa. Pojavlja se v stekleničkah za zdravila ali pa je zavit v folijo ali vrečko.
Ob prenehanju jemanja se pojavijo razdraženost, nemirnost, motnje v delovanju žlez in krvnem obtoku, motnje v prebavi, agresivnost, depresija, utrujenost. Odvisnost se zdravi predvsem psihiatrično, saj je močna duševna odvisnost.

Molekularno delovanje (za radovedneže)

Kokain deluje na centralni živčni sistem. Blokira transporterje za živčni prenašalec dopamin (ko se živčni prenašalec sprosti v sinaptični prostor, ga transporterji iz tega prostora odstranijo, da ni delovanje živčnega prenašalca predolgo) in tako podaljša njegovo delovanje in sproži učinke opisane v tabeli K1. Po dolgotrajnem jemanju se tvori manj molekul dopamina, kar ima za vzrok depresivnost odvisnežev. Ob ponovnem odmerku kokain poveča učinkovitost manjšega števila molekul dopamina in so zopet »srečni«.

vir:www.osvescen.si




Image
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com


 Ribi Spol:Moški Koza SkritOsebna Galerija od BassmanPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslovSkype Ime
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem
NE moreš Odgovoriti na to Temo
NE moreš Urejati svojih Objav
NE moreš Izbrisati svojih Objav
NE moreš Glasovati na Objavah
Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu
Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu


časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Board Security

99171 Attacks blocked

Powered by phpBB2 Plus based on phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Modov in Zaslug :: HELP-OXPUS :: Namestitev phpbb HDdesign

[ Time: 0.3784s ][ Queries: 36 (0.1611s) ][ Debug on ]
Get Firefox!
Upgrade to Firefox 1.5!
Registracija | Pravilnik | Informacije | Seznam strani | Flash Igre | E-kartice | Blog | Album smeškov | Uprava | Čvek IRC

OPOMBA: Portal je namenjen testiranju GNU programske opreme in je popolnoma nekomercialen. Vsa reklamna sporoila so zgolj izmenjava povezav.