Koledar 
Domov Domov Forum Forum Prijava Prijava Išči Išči Registriraj se Registriraj se
 

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo

Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo
Avtor Objave
 EnigmA
Moderatorka
Moderatorka


Starost: 42
Pridružen/-a: 14:50, 20-Nov-2003
objave: 1928
Teme: 199
Kraj: Povsod in nikjer
19560.3 kinta/e
133.4 šold/e
774.8 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Sre 17 Mar, 2004 13:38     Naslov sporočila:  Najdba "Malega Rima" Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Po desetih letih izkopavanj "Malega Rima", kot je antično mesto poimenoval veliki rimski govornik Cicero, se je v bližini Neaplja končno prikazalo mesto, ki bi lahko pomenilo najpomembnejšo izkopanino po odkritju davnih z lavo prekritih mest Pompeji in Herculaneum v 18. stoletju.

Antično mesto Puteoli, nekoč eno najpomembnejših trgovskih središč v Sredozemlju, so našli oddaljeno le osem kilometrov od Neaplja v mestu Pozzuoli, ki je Italijanom najbolj znan kot rojstni kraj italijanske filmske dive Sofije Loren.

Pozzuoli je prijeten morski kraj, obdan z vulkanskimi hribi, kjer se pod vsemi palačami in hoteli nahaja čudovito antično mesto z ulicami, templji in odlično ohranjenimi stavbami. Mesto nikakor ni manjvredno kot Pompeji ali Herculaneum, ki ju je leta 79 našega štetja pokopala katastrofalna vulkanska erupcija Vezuva.

Puteoli je prekrit s temelji mesta, ki so ga v 16. stoletju zgradili Španci. Tu so v tistem obdobju vladali kraljevini Neapelj. Tako je bilo "oživeti" to davno mesto izredno zahtevna naloga.

Do sedaj so arheologi odkrili mrežo ulic iz leta 194 pred našim štetjem. Zgradbe segajo v različna obdobja, v glavnem pa so povezane z vladavino cesarjev Avgusta in Nerona. Odkrili so tudi ostanke davnih mestnih zidov, manjše zasebne oltarje, štiri mline, globoke vodnjake, skladišča za hrano, razne dekoracije, čudovite kipe itd. Najbolj spektakularna najdba pa je nedvomno bila najdba Avgustovega templja iz belega marmorja, ki ga je zgradil znani rimski arhitekt Lucius Cocceius Auctus.

Vodilni arheolog odprave Costanza Gialanella je povedal, da je mesto praktično predstavljalo glavno pristanišče davnemu Rimu.

Mesto Pozzuoli je pokončal ogenj, kar pa še zdaleč ni bila edina katastrofa, ki je prizadela mesto. V drugem stoletju našega štetja je glavno pristaniško središče postala Ostija in tako se je začel propad čudovitega mesta.

Leta 1538 je izbruhnil vulkan Monte Nuovo, ki je s svojo erupcijo pogoltnil bližnjo vas Tripergole, iz Pozzuolija pa je pregnal skoraj celotno populacijo. Tako so španski osvajalci dobili priložnost, da izgradijo popolnoma novo mesto na vrhu tega antičnega mesta, in sicer v svojem stilu.

Del davnega mesta Puteoli je med tednom že odprt za razgled javnosti, medtem ko arheologi še vedno izkopavajo preostale dele antičnega trgovskega središča.

Vir: svarog.org




Je suis la, et ailleurs!


 Oven Spol:ženska Pes NI na linijiOsebna Galerija od EnigmAPošlji zasebno sporočiloBlogSkype Ime
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem
NE moreš Odgovoriti na to Temo
NE moreš Urejati svojih Objav
NE moreš Izbrisati svojih Objav
NE moreš Glasovati na Objavah
Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu
Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu


časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Board Security

99170 Attacks blocked

Powered by phpBB2 Plus based on phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Modov in Zaslug :: HELP-OXPUS :: Namestitev phpbb HDdesign

[ Time: 0.4288s ][ Queries: 36 (0.1741s) ][ Debug on ]
Get Firefox!
Upgrade to Firefox 1.5!
Registracija | Pravilnik | Informacije | Seznam strani | Flash Igre | E-kartice | Blog | Album smeškov | Uprava | Čvek IRC

OPOMBA: Portal je namenjen testiranju GNU programske opreme in je popolnoma nekomercialen. Vsa reklamna sporoila so zgolj izmenjava povezav.