Koledar 
Domov Domov Forum Forum Prijava Prijava Išči Išči Registriraj se Registriraj se
 

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo

Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo
Avtor Objave
 Bassman
Administrator
Administrator


Starost: 117
Pridružen/-a: 10:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Pet 19 Dec, 2003 23:39     Naslov sporočila:  Tantra Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

POLONA SEPE: DIHANJE IN STRES vir :http://www.kriyatantra.com/

Naše dihanje je nezavedno, v našem telesu se odvija brez naše zavestne kontrole. S pomočjo jogijskih vaj pa se lahko naučimo zavestnega dihanja in to nam odpre vrata v povsem nova izkustva.

če bi radi izkusili višja stanja zavesti, povečali svojo senzitivnost, poboljšali svoje zdravlje, razširili energijo orgazma na celo telo - potem je ključ, ki nam bo odprl vrata do vseh teh izkustev - zavestno usmerjanje diha.

Mnogi jogiji posvetijo svoje življenje zavestni kontroli diha, saj verjamejo, da bodo tako postali gospodarji svoje usode. Obvladovati svoje dihanje pomeni obvladovati svoje življenje. Naš dih JE življenje, saj ko se rodimo prvič vdihnemo in ko umremo zadnji izdih zaznamuje naš odhod iz tega sveta. Med prvim vdihom in zadnjim izdihom pa celo življenje – dihamo.

če pogledamo fiziološko, z vsakim vdihom v naše telo dovajamo kisik, ki hrani naše celice, aktivira nevrone v možganih, krepi naše čute in celoten živčni sistem. če po vdihu za hip zadržimo dih, ima kri več časa, da absorbira več kisika. Večja količina kisika pa ima zdravilen in pomlajevalen učinek.Ob izdihu pa se naše telo osvobaja ogljikovega dioksida in drugega odpadnega materiala iz metabolizma. Ko dihamo nezavedno, le redko popolnoma izdihnemo zrak iz naših pljuč in odpadni material, ki ostaja v našem telesu, lahko postane izvor bolezni.

Dihalne vaje ali razne pranajame, kot imenujejo te vaje v jogi, so torej ključne vaje s pomočjo katerih poboljšamo kvaliteto svojega življenja.


GLOBOKO IN PLITKO DIHANJE

če opazujemo dihanje spečega dojenčka vidimo, da diha globoko, s celim telesom. Njegov dih najprej napolni spodnji del trebuha in se potem razširi na prsni koš. Takšno dihanje je naravno. Ko dojenček raste vidi, da ima včasih preveč energije in to predstavlja problem za njegove " na pol mrtve" starše. Nauči se potlačiti to življensko energijo tako, da omejuje svoje dihanje. Zadrževanje diha nas omrtvi. če sedajle zaprete oči in opazujete svoje dihanje, boste verjetno opazili, da je zelo plitko in hitro. Večina ljudi pri dihanju uporablja samo eno sedmino kapacitete svojih pljuč.

Yogiji poudarjajo, da je pomembno, da dihamo počasi in globoko in da popolnoma napolnimo in izpraznimo naša pljuča. Avtomatični živčni sistem je razdeljen na simpatično in parasimpatično živčevje. če dihamo globoko in vdihnemo najprej v spodnji del trebuha in šele potem napolnimo pljuča, tako aktiviramo parasimpatični živčni sistem. Parasimpatično živčevje ustvarja občutek sproščenosti in dobrega počutja. če pa dihamo plitko potem deluje simpatični živčni sistem. S hitrim in plitkim dihanjem sporočamo našemu telesu, da smo v nevarnosti, da se mora pripraviti na borbo ali beg. Posledica tega so vse bolezni stresa.

Način našega dihanja torej vpliva na naše počutje. Ko smo v stresni situaciji ali pa če se zalotimo, da hitro in plitko dihamo, lahko globoko vdihnemo v spodnji del trebuha in si pri tem zamislimo, da vdihujemo vase življenjsko energijo. Malo zadržimo vdih in začutimo, da ta življenjska energija prežema naše telo in potem zavestno izdihnimo iz sebe ves nemir in negativnosti.Nekaj takih globokih dihov bo korenito spremenilo naše počutje.




CELOVITI DIH

1. Celoviti dih se imenuje vaja, ki nas spet nauči naravnega globokega dihanja, ki smo ga poznali kot majhni otroci.

2. Sedemo na stol in zravnamo hrbtenico. Zapremo oči in usmerimo pozornost na križnico /trikotna kost nad trtico/. Opazujemo naše dihanje in v križnici začutimo toploto. V mislih se istočasno osredotočimo na križnico in tretje oko / točko med obrvmi/. Ko se umirimo, začnemo z vajo:

3. Globoko vdihnemo skozi nos in najprej napolnimo spodnji del trebuha in potem prsni koš, kot bi napihovali balon. Nadaljujemo z vdihom in dvignemo ramena in napolnimo še vrh pljuč. Zamišljamo si, da se polnimo z življenjsko energijo.

4. Napnemo mišice zadnjce, stisnemo anus in držimo zrak toliko časa kolikor lahko zmoremo brez naprezanja. V tem času ne-dihanja si zamišljamo,da življenjska energija, ki smo jo vdihnili, prežema celo naše telo. če imate visok pritisk potem ta del vaje izpustite - ne zadržujte diha.

5. Pred izdihom kratko vdhnemo skozi nos – to sprosti napetost in nam omogoči, da lažje izdihnemo.

6. Počasi izdihnemo skozi usta. Sprostimo napetosti, sprostimo ramena in na koncu izdiha napnemo trebušne mišice in tako iztisnemo ves zrak iz telesa. Ko izdihujemo, si zamišljamo, da strupi, napetosti in negativnosti zapuščajo naše telo.

To vajo ponovimo 7-9 krat.



Lahko jo delamo zjutraj ali pa vsakokrat ko vidimo, da smo nesproščeni in vznemirjeni. Nekaj globokih celovitih dihov, s katerimi sprostimo spodnji del trebuha, nas umiri. V tantri celoviti dih uporabljamo kot tehniko s pomočjo katere lahko razširimo energijo orgazma na celo telo. Ko se ljubimo in se približujemo vrhuncu, postaja naše dihanje vse hitrejše. če se takrat ustavimo, sprostimo in globoko zadihamo, prežamemo s seksualno energijo celoten organizem in na ta način dvignemo nivo njene kvalitete. Moški pa lahko s pomočjo celovitega diha lažje kontrolirajo in zadržujejo ejakulacijo.

Ko si pridobimo navado, da opazujemo svoje dihanje vidimo, da vznemirjenje, napetost in strah vedno spremlja plitko dihanje. Globoko in sproščeno pa vdihnemo, ko je pred nami nekaj lepega, recimo če zagledamo čudovit razgled. S pomočjo diha lahko vplivamo na svoje doživljanje in obrnemo ta proces. Ko začutimo, da zaradi negativnih čustvenih stanj omejujemo svoje dihanje, se s pomočjo celovitega diha sprostimo in si odpremo možnost za pozitiven pogled na stresno situacijo. Lagodno življenje je iluzija, saj se bomo dokler bomo živeli, srečevali s problemi. Edino kar lahko spremenimo je naš notranji odnos in pristop do teh problemov. Modreci pravijo: spremeni sebe in spremenil boš svet. Velikokrat porabimo preveč energije za to, da bi spremenili zunanje okoliščine, saj je dovolj že to, da spremenimo svoj notranji odnos do zunanjega dogajanja. Ko smo pozitvni in sproščeni, smo tudi bolj kreativni in lažje najdemo rešitve zapletenih problemov. Na tak način lahko s pomočjo zavestne kontrole dihanja res postanemo gospodarji svoje usode.




Image
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com


 Ribi Spol:Moški Koza SkritOsebna Galerija od BassmanPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslovSkype Ime
 Bassman
Administrator
Administrator


Starost: 117
Pridružen/-a: 10:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Pet 19 Dec, 2003 23:40     Naslov sporočila:  (brez zadeve) Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

OLONA SEPE: DIH SONCA IN LUNE vir:http://www.kriyatantra.com/


Simbolizem sonca in lune se pogosto uporablja v Taoističnih, Tantričnih in drugih jogijskih učenjih. Sonce predstavlja moški del naše psihe. Povezan je z levo možgansko polovico, njegov element je ogenj in predstavlja intelektualno delovanje. Luna pa je njegovo nasprotje in predstavlja žensko energijo znotraj nas, ki je povezana z desno možgansko polovico, z elementom vode in intuitivnim delovanjem.

V telesu imamo tri glavne energetske poti – nadije - ki se imenujejo Ida, Pingala in Šušumna. Po Idi potuje ženska ali lunarna energija, ki je povezana z levo nosnico. če imamo pri dihanju bolj odprto levo nosnico, je torej Ida aktivna. To pomeni, da trenutno deluje naša desna možganska polovica, da smo torej v sprejemljivem razpoloženju, smo bolj čustveni in intuitivni. Po Pingali pa teče moška, sončna energija, ki je povezana z desno nosnico. Ko imamo bolj odprto desno nosnico, deluje naša leva možganska polovica. To pomeni, da smo bolj intelektualno aktivni, kreativni in imamo več iniciative.

S pomočjo tega znanja lahko sami nadzorujemo našo energijo. če želimo biti bolj sprejemljivi in intuitivni/ženska, lunarna energija/, zapremo desno nosnico. To lahko storimo s kosmom vate ali pa nosnico pokrijemo s prstom. če pa želimo biti bolj agresivni in analitični /moška, sončna energija/ naredimo obratno in dihamo samo skozi desno nosnico. Lahko tudi obrnemo glavo na desno in tako stimuliramo levo nosnico in na levo, če želimo odpirati desno nosnico.

Jogiji, ki so opazovali dihanje so ugotovili, da se preko dneva izmenično odpirata enkrat ena in enkrat druga nosnica.. Ti intervali so dolgi okrog 45 minut. V času ko se nosnici menjata pa nastopi trenutek ravnovesja. Takrat sta obe nosnici enako odprti, Ida in Pingala ali naš moški in ženski princip sta v ravnovesju in obe možganski polovici ne delujeta več izmenično, temveč istočasno. Takrat se aktivira Šušumna, energetski kanal v sredini hrbtenice.Doseči, da bi bilo to ravnovesje trajno, je cilj jogijskih vaj. Istočasno delovanje leve in desne možganske polovice je tudi sposobnost, ki je značilna za vse genije. Einstein je recimo, svojo relativnostno teorijo zaznal intuitivno /ženska stran/, istočasno pa je imel vse matematično znanje, da jo je lahko izrazil tudi intelektualno /moška stran/. Mnogim izumom je botrovala intuicija, saj so izumitelje navdihnile sanje ali vizije, vendar ne bi ti izumi nikdar ugledali luči sveta brez znanja in analitičnih sposobnosti leve /moške/ možganske polovice.


IZMENIčNO DIHANJE

Neravnovesje moških in ženskih energij je pogost vzrok fizičnih bolezni in čustvenega nemira. Izmenično dihanje je tehnika s pomočjo katere uravnovešamo obe energiji v telesu. Po približno petih minutah takega dihanja, bi morali imeti obe nosnici enako odprti in obe možganski polovici uravnovešeni. Ta tehnika pa nam pomaga tudi kadar imamo preveč energije v glavi, saj jo enakomerno razporedi po celem telesu in je zato tudi učinkovito zdravilo pri glavobolih.


1. Sedemo na stol in zravnamo hrbtenico. Združimo palec in kazalec leve roke in roko položimo na koleno. Iztegnjeni kazalec desne roke položimo na tretje oko /točka med obrvmi/, tako da lahko s kazalcem in sredincem zatiskamo nosnici.

2. Preverimo katera nosnica je bolj odprta. Zapremo jo in izdihnemo skozi drugo nosnico. Vdihnemo skozi isto nosnico v ritmu štetja do sedem.

3. Zapremo obe nosnici, zadržimo dih in štejemo do sedem.

4. Odpremo drugo nosnico in izdihnemo med štetjem do sedem.Takoj po izdihu ponovno vdihnemo skozi isto nosnico, štejemo do sedem.

5. Zapremo obe nosnici in zadržujemo dih. Štejemo do sedem

6. Izdihnemo skozi drugo nosnico med štetjem do sedem.


In tako izmenično dihamo. Vedno vdihnemo skozi isto nosnico, kot smo izdihnili, zadržimo dih in potem nosnici zamenjamo.Vajo ponavljamo vsaj sedemkrat. Med dihanjem smo sproščeni in pozorni, da sta izdih in vdih čim bolj tekoča in povezana.če imate visok pritisk, ne zadržujte diha ampak takoj nadaljujte z izdihom skozi drugo nosnico.


DIH SONCA IN LUNE PRI LJUBLJENJU

Pri tantričnem ljubljenju partnerja usklajujeta moški in ženski princip v sebi in med seboj, s pomočjo sinhronizacije in konvergence dihanja. Njuni življenjski sili se s pomočjo zavestnega dihanja združita v skupen vrtinec ekstatične energije. Tantrični teksti nam ponujajo celo bogastvo informacij o tem kako lahko med ljubljenjem uporabljamo dih lune /kjer je dominantna leva nosnica-torej ženski princip/ in dih sonca /kjer je dominantna desna nosnica, torej moški princip/. Najprej moramo vedeti, da kadar ležimo na boku, s tem avtomatično odpremo nasprotno nosnico. Ko torej ležimo na levem boku, se odpre naša desna nosnica in obratno. Ko se v sanjah premetavamo z boka na bok, poskuša naše telo na ta način nezavedno povrniti ravnovesje diha sonca in lune, ki smo ga izgubili preko dneva.

Tantrični teksti učijo, da ko je v trenutku orgazma pri moškem dominantna desna nosnica in pri ženski leva, bo v slučaju spočetja otrok moškega spola. če pa je obratno, bo otrok ženskega spola. V kolikor pa je pri obeh partnerjih dominantna ista nosnica, bo imel ta otrok močna homoseksualna nagnjenja. Različni položaji ljubljenja, ki jih najdemo v Kama Sutri in drugih tantričnih knjigah, so bili ustvarjeni za to, da vplivajo na nepravilnosti diha, pravilno usmerjajo energetske tokove in omogočajo spočetje zdravih otrok.

Tantrični spisi nas učijo tudi, da se bo močno povečala privlačnost med partnerjema kadar moški zavestno vdihne zrak, ki ga je ženska izdihnila skozi levo nosnico v njegovo desno nosnico.Ta privlačnost bo še močnejša, če bo tudi ženska zavestno vdihnila zrak, ki ga je moški izdihnil skozi desno nosnico nazaj v njeno levo. Ta izmenjava se velikokrat zgodi sama po sebi, če partnerja med odnosom ležita na boku, obrnjena drug proti drugemu.

V mnogih kulturah ima dih mističen pomen. Eskimi recimo ne izkazujejo naklonjenosti s poljubom, temveč se podrgnejo z nosovi in izmenjajo svoj dih. Mnogi tradicionalni mistični teksti poudarjajo povezujočo moč komplementarnega diha .Ekstatično ljubljenje je najmočnejše ko sta diha partnerjev uravnovešena in komplementarna in mnogi obredi in položaji so namenjeni zavestnemu odpiranju komplementarnih nosnic. če med ljubljenjem zavestno usmerjamo dihanje, združujemo svojo življenjsko silo z življenjsko silo partnerja. Ta izmenjava vitalnih energij povezuje partnerja v večnosti, daleč preko omejitve fizičnega bivanja in tako presega obljubo "dokler naju smrt ne loči " - koncept , ki je v kozmičnem smislu pesimističen in omejujoč.




Image
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com


 Ribi Spol:Moški Koza SkritOsebna Galerija od BassmanPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslovSkype Ime
 Bassman
Administrator
Administrator


Starost: 117
Pridružen/-a: 10:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Pet 19 Dec, 2003 23:41     Naslov sporočila:  (brez zadeve) Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

POLONA SEPE: DIHANJE IN čUSTVA vir:http://www.kriyatantra.com/

Vsako čustvo spremlja značilen vzorec dihanja. Ko smo jezni, dihamo na določen način in če ta način dihanja spremenimo, tudi ne moremo več vzdrževati občutka jeze. Velja tudi obratno, kot dobro vedo igralci. če želijo v sebi prebuditi občutek jeze, začnejo dihati tako kot, da bi bili jezni in tako prebudijo v sebi jezo. To velja za vsa čustva. Tudi ko smo spolno vzburjeni, dihamo na določen način in če to dihanje potlačimo, vzburjenje pojenja. Zadrževanje diha nas omrtvi. Kot otroci smo tako preživeli mnoge situacije, s katerimi se nismo želeli soočiti. če smo se srečali z nečim kar je bilo preveč strašno ali boleče, smo našo senzitivnost otopili tako, da smo zadrževali dih. Naučili smo se tudi, da lahko čustva, ki jih naši starši in učitelji niso sprejemali, potlačimo tako, da omejimo naše dihanje.Tak način upravljanja s sabo ima svoje prednosti, saj nam je pomagalo preživeti, ima pa tudi slabo stran. Res je, da nas je zaščitil pred premočno jezo ali bolečino, vendar smo se tako naučili zadušiti tudi vse drugo, kar se poskušalo dvigniti znotraj nas - preveč hrepenenja po ljubezni, preveč zadovoljstva ko smo ob nekomu, ki nam veliko pomeni, preveč radosti, ker smo živi. Rajši smo se sprijaznili s tem, da smo si dovolili čutiti le ozek izsek v razponu naših izkušenj, kot pa da bi tvegali to, da bi dopustili čustvom in občutkom, da tečejo skozi nas.

Ravno tako kot lahko s pomočjo dihanja potiskamo naša čustva, lahko s posebnimi dihalnimi tehnikami pridemo v stik z njimi in jih dvignemo na površje. Poznamo Oshojevo Dinamično meditacijo, Orgazmično dihanje Wilchelma Reicha, Ognjeni dih, ki ga poznajo tako ameriški Indijanci kot Tibetanci, rebirthing………itd.

Naš živčni sistem se deli na centralni in avtonomni živčni sistem. Centralni upravlja z našim zavestnim delovanjem in avtonomni živčni sistem regulira vse avtomatične telesne funkcije. Dihanje je avtomatičen proces, vendar ga lahko zavestno kontroliramo. S pomočjo dihalnih vaj torej vzpostavljamo most med zavestnim in nezavednim. In zakaj bi sploh brskali po neprijetnih občutkih in jih dvigovali na površje? če smo neko čustvo potlačili tako globoko, da se ga niti ne zavedamo več, to še ne pomeni da je izginilo. Vsa ta zavrnjena in nepriznana čustva še naprej živijo svoje skrito življenje znotraj nas in se izmikajo naši kontroli. Vsi stari strahovi, rane in zamere iz naše preteklosti posredno obarvajo naše sedanje izkušnje in spodkopavajo naše dobre namere. Ogrožajo naše mentalno in fizično zdravje. Mnoge psihosomatske bolezni izvirajo iz nerazrešenih čustvenih konfliktov, s katerimi se ne želimo srečati.

Ko s temi tehnikami prikličemo čustva na površje, si jih priznamo in jih podoživimo, se jih tako osvobodimo. Ker smo energetska bitja, ves čas sprejemamo energijo vase, ta energija se pretaka znotraj nas in teče iz nas ven. Tok energije, ki ga sprejemamo doživljamo kot inspiracijo, dotok novih ideje in informacij. če je ta tok blokiran, to doživljamo kot strah in nemir. Strah in nemir torej blokirata dotok idej.

Tok energije skozi sebe doživljamo kot radost, užitek in moč. če je ta tok oviran, to čutimo kot bolečino, žalost in občutek izgube. Tok energije, ki teče iz nas ven pa doživljamo kot kreativnost, ljubezen in produktivnost. če je ta tok oviran to čutimo kot jezo, frustracijo in sovražnost. S pomočjo tehnik s katerimi se osvobajamo čustev torej postanemo spet »pretočni«, polni energije in kreativni.



čUSTVA IN SPOLNOST

če strah vpliva na našo sposobnost prejemanja energije, bolečina na našo sposobnost doživljanja ugodja in jeza na sposobnost dajanja, potem imajo čustva velik vpliv na naše doživljanje spolnosti. Seks je izmenjava energij, nepretrgan tok dajanja in sprejemanja. Pravimo, da je tantrični seks energijski seks . Vsi smo že kdaj doživeli, da imamo priložnost in željo po spolnosti, vendar kjub priliki in naši želji energija za to ni prisotna. Ko energija sredi ljubljenja nenadoma upade, to samo pomeni, da spreminja svojo obliko. Iz spolnega užitka se spremeni v neprijeten pritisk, ker smo prišli v stik z blokiranim občutkom ali kakim travmatičnim preteklim izkustvom. Namesto da se ubadamo s tem, kaj je narobe, je bolje da gremo v ta občutek in sledimo njegovi energiji. Ta nas bo morda vodila v to, da moramo spremeniti položaj telesa, ali da svojemu partnerju rečemo nekaj kar smo že dolgo zadrževali v sebi, morda bomo izrazili željo, ki se je sramujemo, ali ugotovili, da imamo potrebo po tem, da rečemo nekaj smešnega, pa smo se bali, da bomo pokvarili razpoloženje. Morda pa nas bo ta energija vodila skozi potlačene občutke žalosti, strahu ali jeze. Intimen pogovor je lahko prav tako izpolnjujoč, kot če bi se ljubili. Ko torej tako sledimo energiji, ki se je pojavila in jo izrazimo, bomo videli, da se lahko spet vrnemo k ljubljenju in tok spolnega užitka se bo obnovil in povečal. Mnogi duhovni učitelji pravijo, da moramo »živeti v toku«. To pomeni, da sledimo energiji znotraj nas in jo izražamo. čim neko stvar izrazimo, nima več moči nad nami.


VPLIV DIHANJA NA MISLI

Cilj meditacije je, da umirimo svoje misli in vstopimo v stanje bivanja, kjer se razodeva naš pravi jaz. Razmišljanje je odraz delovanja naše leve možganske polovice in ko misli utihnejo, lahko stopimo v stik z intuicijo, z delovanjem desne možganske polovice. Opazovanje dihanja je najhitrejša metoda s katero lahko umirimo svoje misli. Povprečen človek vdihne 15 krat na minuto. če zavestno dihamo s pomočjo mantre, se ta proces upočasni in ko vdihnemo 8 krat na minuto, začne optimalno delovati hipofiza. Ko pa se naše dihanje upočasni do take mere, da vdihnemo 4 krat na minuto, se aktivira epifiza. Ko se tako aktivirati obe žlezi, začne delovati naše tretje oko. Takrat izkušamo jasnovidnost.



Preprosta in učinkovita vaja opazovanja diha s pomočjo mantre je SO-HAM meditacija:


1. Sedemo na stol in zravnamo hrbtenico.

2. Globoko vdihnemo in si predstavljamo da se ob izdihu osvobajamo vseh napetosti. Izdihujemo toliko časa, dokler nismo mirni in sproščeni.

3. Potem pričnemo z opazovanjem dihanja. Dihanja ne spreminjamo, le opazujemo ga. Ob vdihu mislimo Sooooooooo in ob izdihu mislimo Haaaaaaaaam. če dobro prisluhnemo dihu vidimo, da je So- Ham je notranji zvok diha v našem telesu. Ob vdihu torej poslušamo zvok So in ob izdihu Ham. In tako dihamo najmanj pet minut.. če nas zmotijo misli ali zvoki, samo vrnemo svojo pozornost na So-Ham.


Ta meditacija umiri naše misli in celo telo. čez nekaj minut bomo opazili, da naše dihanje postaja vse počasnejše in to je znak, da se naš um umirja. Presledki med vdihom in izdihom in med izdihom in vdihom bodo vse daljši in čez nekaj časa bomo opazili, da skoraj ne dihamo. Opazili bomo, da že zelo dolgo časa nismo vdihnili in da tudi nimamo nobene potrebe po tem. Toda to se mora zgoditi samo po sebi. če v meditaciji hitro dihamo, to pomeni, da so naše misli nemirne, ko pa se ustavi dih, so se ustavile tudi naše misli in ko je naš um popolnoma miren, se nam lahko razodenejo višja stanja zavesti. Ko s pomočjo opazovanja diha izpraznimo naš um, lahko telepatsko ujamemo misli drugega. Bolj smo tudi odprti za impresije iz višjih nivojev zavesti.

SO- HAM meditacijo lahko uporabljamo vedno, kadar smo preveč napeti ali nemirni.

Pred spanjem, ko na nam misli na tekoče dogodke kratijo spanec, lahko v postelji deset minut na ta način opazujemo svoje dihanje in se umirimo.

Ta meditacija čisti energetske poti in kanale v telesu in nas osvobaja prepričanj, ki nas omejujejo. čisti Samskare /navezave na pretekle dogodke / in Vasane /navezave na želje, ki jih imamo za prihodnost/. Stanje nevezanosti ne pomeni, da se moramo vsemu odpovedati, temveč, da smo sposobni uživati v vsem kar imamo v tem trenutku, brez strahu, da bomo to izgubili. Tako umirajo naše navezave na preteklost in prihodnost..

Sv. Pavel pravi: »Umiram dnevno«.Tudi drugi jogiji govorijo o smrti na tak način. V stanju ne-dihanja simbolično doživljamo malo smrt. V meditaciji »umremo« in se ponovno rodimo z novim razumevanjem.




Image
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com


 Ribi Spol:Moški Koza SkritOsebna Galerija od BassmanPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslovSkype Ime
 Bassman
Administrator
Administrator


Starost: 117
Pridružen/-a: 10:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Pet 19 Dec, 2003 23:42     Naslov sporočila:  (brez zadeve) Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

POLONA SEPE: EROS V TANTRI vir:http://www.kriyatantra.com/

"Tisti, ki mislijo, da je orgazem seksualen, niso ničesar razumeli. Ti ne poznajo orgazmičnih izkustev. Orgazem je vedno božanski. Orgazem ni olajšanje, orgazem je praznovanje. Orgazem je stanje v katerem se jaz - skozi drugega - srečam s celoto."


Bhagwan Shree Rajneesh


Tantra uči, da se naši hedonistični porivi, ki temeljijo na uživanju, lahko transformirajo v duhovno izkustvo. To je koncept, ki je privlačen in hkrati težko sprejemljiv za vse, ki živimo v zahodnih deželah kjer je močna tradicija krščanstva, ki poudarja svetost trpljenja, odrekanja in nevrednost posvetnega življenja. Erotiko zamenjujemo s www.povej.net, tudi zaradi vpliva cerkve, ki zanika duhovno dimenzijo fizične ljubezni.

Erotični sentiment nosi v sebi seme misticizma. Erotični občutki nastanejo ob radostnem kontaktu naših čutov z zunanjim svetom. Erotični občutki prebudijo v nas ogenj ljubezni v vseh njenih različicah.

Različni tantrični sistemi, ki izhajajo iz stare Indije, Kitajske, Perzije in Egipta so zelo kompleksni, saj posegajo na področje znanosti, filozofije, ezoterike, medicine in umetnosti. Vsem pa je skupno to, da spoštujejo potencialno moč erotizma, ki nas lahko popelje v transcendenco.




ORGAZMIčNA ENERGIJA

Orgazem je dostopen vsem in za mnoge predstavlja edino mistično izkustvo, ki so ga kdajkoli doživeli. V trenutku orgazma izkušamo enost s svojim ljubljenim, brezčasje v katerem ni preteklosti in prihodnosti, je samo totalna prisotnost tukaj in sedaj. Naš dih se ustavi, um je prazen in naš ločeni jaz se zlije s tokom kozmične življenjske energije. Ta trenutni uvid prebudi v nas željo, da bi ga spet ponovili, ne samo zaradi seksualne sprostitve, temveč tudi zaradi resnice, ki jo razodeva.

Orgazmi, ki jih doživljamo so po kvaliteti zelo različni in zavzemajo zelo širok spekter našeg doživljanja z zelo subtilnimi razlikami. Pričujoča razdelitev je povzeta po delu Dr. Ljiljane Klisiæ:

PRIMITIVNI ORGAZEM: ki bi ga preprosto opisali kot instinktivno sprostitev napetosti. Obseg naše zavesti ostaja zožen, užitka je malo in opišemo ga lahko le kot praznenje. Zanj je značilno neselektivno prepuščanje kateremukoli partnerju, poželenje je usmerjeno samo v zadovoljitev seksualnega potrebe in pozornost je samo na seksualnih organih. Psihodinamika obeh partnerjev je siromašna in nerazvita.

Vsi nadaljni nivoji orgazma so povezani s transformacijo tega instinktivnega dela znotraj nas, kljub temu pa ne smemo izgubti stika s to primitivno bazo, saj je posledica tega lahko impotenca ali frigidnost.

NEZRELI ORGAZEM: je orgazem ki je usmerjen vase in zanemarja človeškost partnerja, ki predstavlja samo objekt, ki nam prinaša zadovoljitev. Užitek, ki ga čutimo je majhen in doživljamo ga samo na genitalnem predelu. Identiteta naše zavesti je zožena samo na sprejemljivo sliko samega sebe, vse ostalo je potisnjeno v podzavest.Ti potisnjeni občutki se preko mehanizma projekcije pripisujejo drugim ljudem. Dela psihoanalitikov potrjujejo, da impotenca in frigidnost nastajata kot posledica blokiranja občutkov znotraj nas /bolečina, jeza, strah/. Orgazmična energija se kanalizira k razrešitvi tega notranjega konflikta in poti orgazmičnega sproščanja so zato zožene. Ko so popolnoma zaprte, se pojavi nezmožnost doživljanja orgazma.

Tantra ponuja tehnike s katerimi zdravimo in ozaveščamo ta potisnjeni material in odpravimo blokade.

ZRELI ORGAZEM: traja nekaj sekund in nam prinaša dosti več užitka in zadovoljstva, ki se širi po celem telesu, hkrati z občutkom globoke sprostitve. Izkusimo ga navadno takrat, ko smo zaljubljeni in poleg fizičnega olajšanja nam prinaša tudi občutek psihološke izpolnitve. Tok energije se vzpostavlja v celem telesu in doživljamo ga kot izmenjavo nežnosti in ljubezni s partnerjem. Lahko ga definiramo kot sposobnost, da se prepustimo toku življenjske energije brez zavor , doživljamo občutek izpolnjenosti, večje ljubezni in odprtosti do partnerja.

če ugotovimo, da si svojega partnerja vse manj želimo, potem poglejmo, če morda v sebi ne zadržujemo skrite zamere do njega. Jeza je močan anti - afrodiziak. Vsi se včasih ujamemo v igro, da zadržujemo tok svoje spolne energije zato, da bi partnerja kaznovali. Opazovati moramo vse negativne misli, v zvezi s partnerjem in nasprotnim spolom, ki vstopajo v naš notranji monolog..

Tudi strah lahko blokira spolno energijo. Ko smo bili majhni, so nas naši dobronamerni starši in bližnji opozarjali na vse nevarnosti spolnosti. Ko se spolna energija aktivira, se vsi ti skriti strahovi dvignejo. če se jih želimo osvoboditi, jim dovolimo, da se pojavijo, prepoznjamo jih, opazujmo, izkusimo in odpustimo.

EKSTATIčNI ORGAZEM lahko označimo kot tantrični orgazem, ki pa se lahko zgodi tudi spontano. Ekstaza naj bi bila najgloblje, najlepše in najmočnejše pozitivno psihološko izkustvo, ki ga kot človeška bitja lahko doživimo. Partnerja čutita veliko medsebojno ljubezen, oboževanje in popolno sprejemanje medsebojne človeškosti. Ekstatični orgazem lahko traja več minut ali ur. Ekstaza je stanje v katerem dosežemo višji nivo zavesti in po takem orgazmu lahko ta sprememba traja več dni ali tednov.

Različne tantrične šole opisujejo različne vrste ekstatičnega orgazma in učijo tehnike s katerimi ga lahko dosežemo. Vsak višji nivo ekstaze je bolj nevaren glede na neozaveščeni material, ki ga razširitev zavesti, ki jo v ekstazi doživimo, osvetli in dvigne na površje. To pomeni, da bolj ko smo ozavestili nezavedne vzorce čustvenega reagiranja in delovanja, ki smo jih potisnili v podzavest, bolj ko smo sposobni brezpogojno sprejemati sebe in druge, večja je naša sposobnost za ekstatična doživetja. Najvišjo ekstazo pa lahko doživljamo takrat, ko presežemo naš ego, ki predstavlja sistem prepričanj in stališč s katerimi definiramo sebe.

NEDUALNI ali KOZMIčNI ORGAZEM predstavlja cilj vseh tantričnih učencev. To je stanje zavesti v katerem spoznamo, da smo eno z vsem obstoječim in dosežemo stanje absoluta ali nivo duha. To je edino resnično stanje zavesti v katerem spoznamo, da je vse ostalo iluzija.

Zahodnjaki smo zaradi svoje naravnanosti k čim boljšim rezultatom, orgazem uvrstili na listo obveznih dosežkov. Velikokrat je ravno to največja ovira, ki nam onemogoča, da bi ga doživeli. Ko orgazem postane namen, postane seks »biznis«. če orgazem iščemo, ga težko doživimo, ravno zato, ker ga iščemo. Naš um hoče orgazem, razmišljamo, če nam bo uspelo in ta strah paralizira spolno energijo. Ta lahko svobodno teče, le ko smo sproščeni, ko ni strahu, ko si ne prizadevamo več za rezultat, in se samo enostavno igramo. Lepo je, ko se igramo s telesom drugega , ko sta samo dve telesi, ki plešeta, se objemata in ljubkujeta. In potem se bo zgodilo. Toda če se zgodi, ali ne, ni važno. Enostavno pozabite na to.




Image
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com


 Ribi Spol:Moški Koza SkritOsebna Galerija od BassmanPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslovSkype Ime
 Bassman
Administrator
Administrator


Starost: 117
Pridružen/-a: 10:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Pet 19 Dec, 2003 23:43     Naslov sporočila:  (brez zadeve) Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

POLONA SEPE: SEKSUALNA ALKIMIJA POMLAJEVANJA vir:http://www.kriyatantra.com/

Kako ohranjati življenjsko energijo in podaljševati mladost je znanost, ki so jo razvijale že starodavne kulture v Indiji , Kitajski in v Tibetu. Temelji na predpostavki, da se bio-kemični proces, ki povzroča staranje lahko upočasni. Vzgojeni smo tako, da verjamemo da se bomo starali, saj se starajo tudi vsi, ki so okrog nas - to pričakovanje je enostavno vgrajeno v našo podzavest. S podaljševanjem življenjske dobe na zahodu pa se počasi odpiramo za znanja , ki nam pomagajo spremeniti ta podzavestni program. Veliko lahko beremo o antioksidantih in encimih, ki zavirajo staranje. Spoznavamo jogijske in tibetanske vaje s pomočjo katerih lahko obnavljamo svojo življenjsko energijo.


Tantra uči, da ima seksualna energija prvinsko moč. Ta moč je sposobna ustvariti novo življenje. Več seksualne energije torej imate- več življenjske energije prežema vaše telo. Spolne žleze proizvajajo hormone, ki lahko revitalizirajo in pomladijo vaše telo. Toda če želimo to doseči, moramo spremeniti pogled na spolnost.


PREDIGRA IN USKLAJEVANJE

Premagati moramo instinktivni poriv po takojšnji zadovoljitvi.Tantrični seks je “podaljšani” seks. Predigra je v tantri zelo pomebna, saj nam pomaga, da se uskladimo s svojim partnerjem. Nasilno ljubljenje škoduje. če se moški želi ljubiti, ženska pa ne in obratno, to pomeni, da njuni srci še nista v harmoniji in da njuna vitalna esenca še ni prebujena. V nežni predigri se razpoloženja in čustva med partnerji uskladijo.

Moška krivulja vzburjenja je dosti bolj strma od ženske, kar pomeni, da se moški hitreje vzburi od nje. Moški se mora naučiti počakati, da ženska po svojem naravnem ritmu doseže njegovo stopnjo želje po spolnem kontaktu. Ženska pa mora svojo sprejeti različnost in se naučiti zahtevati čas, ki ga potrebuje. če stanje vzburjenja traja več kot dvajset minut začnejo spolne žleze izločati hormone, ki pomlajujejo telo in ga polnijo z življenjsko energijo.


RAZLIčNI POGLEDI NA EJAKULACIJO

Zadrževanje orgazma je prav tako ena od osnovnih tantričnih tehnik. Z vsakim izlivom moški izloči okrog 500 milijonov spermijev od katerih vsak v sebi nosi biološko- energetski potencial iz katerega se lahko razvije novo živo bitje. To je torej ogromen naboj življenjske energije. Pomislimo koliko energije porabi telo moškega, da po ejakulaciji ustvari novo zalogo sperme. Ni čudno torej, da je po ejakulaciji utrujen in izčrpan. Zaradi te izgube energije lahko počasi v njemu raste zamera do nasprotnega spola.

Taoistična tantra ejakulacijo izrecno prepoveduje in ponuja različne tehnike s katerimi moški pred izlivom seksualno energijo dviguje. To ima močan zdravilen in pomlajevalen učinek na njegovo telo poleg tega moški v spolnem odnosu na ta način ne izgublja svoje spolne moči.

V tantri je pomembno, da moški neha enačiti orgazem z ejakulacijo. Dečki lahko, še preden so sposobni ejakulirati, doživljajo orgazmične občutke in marsikateri moški ima že iz otroštva v sebi zapisan ta spomin.. Ko loči orgazem od ejakulacije spozna, da lahko doživi več notranjih orgazmov in da je lahko seksualno potešen brez izliva.


Vendar samo zadrževanje orgazma, brez tehnik s pomočjo katerih moški dviguje spolno energijo navzgor, je lahko škodljivo.

Carezza ali coitus reservatus - to pomeni seks brez orgazma, je tehnika, ki izvira iz Perzije in je bila namenjena kraljem, da so lahko preživeli dolge noči ljubljenja s svojim haremom. Pri tej tehniki moški res zadržuje orgazem in ne ejakulira, torej na nek način predstavlja korak naprej v kultiviranju seksualnega poriva, vendar ni priporočljiva. Pritisk v spolnih organih se ne sprosti niti navznoter / s tehnikami za dvigovanje energije/, niti navzven /z ejakulacijo/ in lahko povzroči okvare na prostati.

če se moški odloči za tantro mora biti iniciiran v neko tehniko s katero potegne enrgijo iz sperme in jo dviguje po hrbtenici navzgor.Vsakič, ko uspe tako zadržati orgazem in dvigniti seksualno energijo, se dvigne na višji energetski nivo. Ta tantrični val se lahko nadaljuje ure in ure in kulminira v skupnem orgazmu. Kozmični Kobrin dih je tehnika , ki jo učimo v Tantrični Krija jogi, ki potegne energijo iz sperme tako, da moški lahko zadržuje orgazem dokler želi in potem ejakulira, ne da bi pri tem izgubljal dragoceno življenjsko silo.


ABSORBIRANJE LJUBEZENSKIH SOKOV

Tantrična in Taostična literatura povdarjata, da je pomembno absorbirati partnerjeve sokove, pa naj bo to izliv moškega, ali pa vitalni vaginalni sokovi , ki se ustvarjajo ob vzburjenju in orgazmu ženske. Ženska med odnosom izloča sokove v ustih, prsih in nožnici.. če moški absorbira vase ta trojni eliksir, lahko nadomesti energijo, ki jo izgubi z ejakulacijo.

Taoistična knjiga iz Obdobja Ming takole opisuje te izločke:

"Najvišji vrh ženske se v taoizmu imenuje Vrh rdečega lotosa. Zdravilo, ki tam izvira, se imenuje Sladek izvir in izhaja izpod jezika ženske. Ko se prične izločati v izobilju, naj ga moški pogoltne v solarni pleksus. To bo ojačalo njegove notranje organe."

Pitje Sladkega izvira, ki nastaja v ustih spolno vzburjene ženske, eden najboljših načinov da moški krepijo Jang – svoj moški aspekt.

"Srednji vrh ženske se imenuje Dvojni lotosov vrh in zdravilo, ki ga izloča se imenuje Beli sneg ali Breskov sok nesmrtnosti, ki izvira iz prsnih bradavic ženske, še posebej tistih, ki še niso rodile ali ne dojijo otroka. Je bele barve in ima sladkast okus. Moški naj sesa in pije to posebno zdravilo, to bo okrepilo njegov želodec in vranico. Ko moški posesa Beli sneg iz ženskih prsi, bo to okrepilo tudi njeno cirkulacijo in oba partnerja bosta čutila radostni užitek. Beli sneg ima pozitiven učinek na celoten organizem obeh in od treh vrhov, naj bo ta prvi deležen pozornosti ljubimca."

Pitje Belega snega predstavlja za zahodnjake misteriozen koncept. V tekstu je jasno povedano, da gre za resnične fizične izločke, da pa to ni mleko, temveč sok, ki ga izločajo prsi spolno vzburjene ženske. Med prsnimi bradavicami ženske in maternico obstoja povezava. S sesanjem prsi se krči njena maternica in to vpliva na izločanje žlez. Ženska lahko med spolnim vzburjenjem resnično ustvari Beli sneg, če je njena ljubezen tako velika in iskrena, da jo prevzame želja po dajanju. Ta materinska želja je čustveno sporočilo njenenim žlezam, ki sprožijo "padanje belega snega."

"Spodnji vrh ženske se imenuje Skrivnostna vrata in zdravilo, ki ga proizvaja se imenuje Lunin cvet ali Bela kovina, ki izvira iz Palače Jina znotraj njene maternice. Vrata te palače so navadno zaprta, če pa se ženska med ljubljenjem tako vzburi, da zardijo njena lica in da se ji glas ustavi v grlu, se ta vrata odprejo in ko doseže vrhunec, se ti sokovi spustijo navzdol. če jih želi moški absorbirati, naj umakne svoje Orožje iz Skrivnostne votline, tako da sega vanjo samo za vrh palca. To bo močno koristilo njegovi Yang sili in harmoniziralo njegovega duha."

Tekočina, ki jo izloča ženska vagina se močno razlikuje glede na prehrano, zdravje, ciklus in nivo spolne vzburjenosti. Tantra smatra, da so ti sokovi najbolj učinkoviti, ko imajo sladek okus. Moški lahko ta sok absorbira vase s pomočjo posebnih tehnik dihanja ali pa s pomočje naravne sposobnosti absorbiranja glavice penisa. če po orgazmu pusti penis v vagini dokler se ne zmehča, lahko po naravni poti absorbira te sokove vase. Zdravila treh vrhov imajo to moč, da hranijo in poživijo telo in duha toda partnerja mora povezovati ljubezen, če želimo doseči učinkovito izmenjavo moči. AlkImija ljubezni se dogaja v prvi vrsti v srcu in ljubezen je tista, ki fizično prežame z duhovnim. Samo tako se lahko vrši seksualna alkimija.




Image
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com


 Ribi Spol:Moški Koza SkritOsebna Galerija od BassmanPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslovSkype Ime
 Bassman
Administrator
Administrator


Starost: 117
Pridružen/-a: 10:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Pet 19 Dec, 2003 23:44     Naslov sporočila:  (brez zadeve) Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

POLONA SEPE: TANTRA vir:http://www.kriyatantra.com/


Tantra je 2500 let star indijski filozofski sistem, opisan v več sto sanskrtskih teksth / npr Tantre, Šiva Agame, Višnu Samhita, Šakta Nigama/ od katerih so mnogi še neprevedeni in skriti v privatnih bibliotekah. Veliko teh knjig je napisanih v simboličnem jeziku, ki ga ne moremo razumeti brez ustne razlage kompetentnega učitelja. Razumeti moramo, da je ta starodavna filozofija razumljiva predvsem Indijcem /Hindujcem, Jainistom in Budistom/, zahodnjaki pa smo večinoma le njeni zunanji interpreti.

Da bi se izognila suhoparni akademski razpravi, bom omenila samo to, da filozofija Tantre dopolnjuje razumevanje današnjega sveta, ker ponuja celosten pogled na naše življenje, ki je diametralno nasproten našemu zahodnjaškemu materialističnemu, racionalnemu in »znanstvenemu« pristopu. Malo ljudi ve, da je Mark Twain obiskal Indijo in zapisal:

» Nam, bogatim zahodnjakom, se zdijo Indijci revni, toda v zadevah, ki se tičejo duha, smo mi reveži, oni pa milijonarji.«

(Samuel Clemens 1895)


Mi smo skrčili življenje na nerodovitno odlagališče stranskih produktov potrošništva in nepomembna in naključna srečevanja subatomskih delcev. Naša kultura je ločila um od telesa, povzdignila logiko na račun intuicije in kastrirala čustva v korist mišljenja.

Seks je skoraj edina transcendentna izkušnja, ki nam še preostane.

»Orgazem je edino spontano in naravno izkustvo nesmrtne in brezčasne dimenzije, ki ne pozna bolečine.«


Dr. Jonn Mumford: Ectasy Through Tantra


Tantra je že davno pred Freudom, Jungom in biološkim determinizmom prepoznala pomembnost in globino seksualnosti. Dr. Jonn Mumford / psiholog in osteopat, ki se že od 16. leta aktivno ukvarja s Tantro/, rad citira svojega Jainističnega guruja /učitelja/ iz Bombaja:

»če bi ostranili s sveta seks in zlato, bi se zemlja nehala vrteti in postala mrtva gmota, ki potuje po vesolju«.

Tantra nas uči, da se naši hedonistični porivi, ki temeljijo na uživanju, lahko transformirajo v duhovno izkustvo. Erotični sentiment nosi v sebi seme misticizma in tudi orgazem lahko uporabimo kot sredstvo, s katerim lahko dosežemo spremembo zavesti – oziroma transcendenco. Beseda Tantra izhaja iz sanskrtskega korena besede »tan«, ki pomeni razširiti in »trayati », ki pomeni osvoboditev. Tantra je torej sistem, s pomočjo katerega širimo svojo zavest do končne osvoboditve. Seveda se takoj vprašamo kakšna naj bi ta končna osvoboditev bila. Vzhodnjaški koncept osvoboditve /moksha / lahko najlažje obrazložimo kot osvoboditev od vseh omejujočih prepričanj, ki nam preprečujejo da bi začutili enost z vsem. Odsev tega občutka lahko za nekaj sekund doživimo v orgazmu, ko začutimo enost s svojim partnerjem in življenjsko silo, ki teče skozi nas. V tantri torej energijo orgazma uporabljamo kot sredstvo za širitev naše zavesti, kot sredstvo za doživljanje transcendence.


»Tisti, ki mislijo, da je orgazem seksualen, niso ničesar razumeli. Ti ne poznajo orgazmičnih izkustev. Orgazem je vedno božanski. Orgazem ni olajšanje, orgazem je praznovanje. Orgazem je stanje v katerem se jaz - skozi drugega - srečam s celoto.«

Bhagwan Shree Rajneesh


Seksualne tehnike predstavljajo le majhen del celotne tantrične filozofije, vendar so ravno te v zadnjih letih postale zelo popularne na zahodu, tudi zaradi krščanstva, ki zanika duhovno dimenzijo fizične ljubezni. Takšna poenostavljena Tantra se predpisuje kot recept za zdravljenje seksualnih težav, kot nekakšna nuja za doživljanje kvalitetnejšega seksa, kot je postalo nuja poznavanje G točke in doživljanje večih zaporednih orgazmov. Seveda je boljša takšna tantra, kot nikakršna tantra, toda tisti, ki se podajajo v tantro s takšnimi motivi, bodo dobili več, kot so morda pripravljeni prebaviti.


S pomočjo tantričnih tehnik strast preobrazimo v ljubezen in seks v meditacijo. Tantrični orgazem povzroči:

1. Da se ustavijo modifikacije uma. /Joga je prenehanje modifikacij uma. Sutre o jogi – Patanjali/

2. Osvoboditev od preteklosti in prihodnosti – zavest je tukaj in sedaj.

3. Psihedelične vizije, ker se odprejo psihični centri v glavi.




TANTRIčNI SEKS

Zahodnjaki smo preveč usmerjeni v hitro in eksplozivno potešitev spolnega vzburjenja. Tantrik pa se bolj koncentrira na “sredstvo” kot na »cilj« in vzdržuje predorgazmično stanje tako dolgo, kot je le mogoče.

"V tantri nežno skrbimo za psihofiziološko bitje partnerja, medtem ko akumuliramo ogenj seksualno – čustvene napetosti. Naša zavest se potem kot preveč napeta elastika “strga” in začasno dezintegrira naš ego. Seksualni aspekt tantre uporablja naše telo v kombinaciji z iskro ljubezni in strasti, da nas potisne v spremenjena stanja zavesti. To je lahko reči, težje pa doseči."

Dr. Jonn Mumford


Tantrični seks je torej podaljšani seks. Predigra je v tantri zelo pomebna, saj nam pomaga, da se uskladimo s svojim partnerjem. Moška krivulja vzburjenja je dosti bolj strma od ženske, kar pomeni, da se moški hitreje vzburi od nje. Moški se mora naučiti počakati, da ženska po svojem naravnem ritmu doseže njegovo stopnjo želje po spolnem kontaktu.

Taoistična tantra pravi: “če se moški želi ljubiti, ženska pa ne in obratno, to pomeni, da njuni srci še nista v harmoniji in da njuna vitalna esenca še ni prebujena.”

To pa tudi pomeni, da se mora moški naučiti obvladati ejakulacijo. Sposobnost zadrževanja orgazma je torej ena od osnovnih tantričnih tehnik. Poleg tega Tantra uči tehnike s katerimi partnerja dvigujeta seksualno energijo navzgor, jo razširita po celem telesu in na tak način dvigujeta nivo in kvaliteto seksualne energije. Vsakič, ko uspeta zadržati orgazem in dvigniti seksualno energijo, se ta dvigne na višji energetski nivo. Ta tantrični val se lahko nadaljuje ure in ure in kulminira v skupnem ekstatičnem orgazmu. Ekstaza naj bi bila najgloblje, najlepše in najmočnejše pozitivno psihološko izkustvo, ki ga kot človeška bitja lahko doživimo. Partnerja čutita veliko medsebojno ljubezen, oboževanje in popolno sprejemanje medsebojne človeškosti. Ekstatični orgazem lahko traja več minut ali več ur. Razširitev zavesti, ki jo v ekstazi doživimo, pa osvetli nezavedne vzorce čustvovanja in delovanja, ki smo jih potisnili globoko v podzavest.To pomeni, da bolj ko smo ozavestili nezavedno, večja je naša sposobnost za ekstatična doživetja. Tu pa že zaidemo na področje psihoanalize. Dr. Mumford pravi, da je psihoanaliza joga zahoda. Boljše poznavanje jogijskih tehnik za čiščenje kompleksov našega uma, lahko resnično razkrije mnogo podobnosti z zahodnimi metodami psihoanalize. Po drugi strani pa to pomeni tudi , da tantra ni primerna za ljudi, ki se niso pripravljeni soočati sami s seboj. Verjetno se je zato tantre prijel sloves, da je nevarna. »Nevarna« je zato, ker ne poskuša obvarovati ljudi pred njimi samimi, ravno obratno – jasno jim pokaže kakšni v resnici so.


"Tantra je pot heroja / pot Vire/, ki se niti ne boji, niti ne zavrača nobenega aspekta življenja. Tantrik išče osvoboditev /Moksho/ tako, da uporablja svoje telo kot orodje evolucije."

Dr. Jonn Mumford

Tantrični obredi predstavljajo orodje s katerim lahko razširimo naše zavedanje in s pomočjo orgazmičnih občutkov ustavimo nenehno klepetanje našega uma, energije našega telesa pa usmerimo v doživljanje blaženosti /Ananda/.



PARTNERSTVO

S prečiščevanje nezavednih kompleksov našega uma vzpostavljamo bolj pozitiven odnos do sebe in drugih. V ekstatičnih doživetjih razvijamo zaupanje in globoko intimno povezanost s partnerjem. Tantra torej poglobi našo sposobnost povezovanja z drugimi in z našim partnerjem. Naša evropska kultura je razvila stopnjo človeške nedostopnosti in odtujenosti do take mere, da se vsakodnevno veča ponudba telefonskih seksualnih kontaktov in drugih zgolj »mehaničnih« seksualnih uslug, tako da tantra ponuja možnosti za globlje in dobesedno »bolj oprijemljive«, odnose med partnerji. Za nekatere - saj globoki duhovni aspekt seksualne tantre ni blizu vsem. Pred kratkim se je pojavila domneva, da je odprtost do ideje, da lahko spremenimo svoje stanje zavesti s pomočjo seksualnega tantričnega rituala, celo genetsko pogojena. Morda ta teorija ni tako neumna kot izgleda, saj so dokazali tudi da je sprejemljivost za hipnozo dedna.

Tradicionalna tantra pa se ne ukvarja s partnerstvom in to je za zahodnjake tako nenavaden koncept, da ga mnogi interpretirajo kot »dovoljenje« za izživljanje promiskuitetnih in drugih seksualnih fantazij. Kljub temu tantra na zahodu lahko ponudi največ prav parom v okviru zaupanja in globoke intimne povezanosti stalnega partnerstva. V času množičnih ločitev in nevrotičnega iskanja »pravega«, nam pomaga odkriti globlji pomen ljubezni. Nauči nas, da ni potrebno, da postanejo medsebojne razlike osnova za konflikt, temveč da so lahko osnova za združevanje nasprotij, kot sta v tantrični kozmogenezi v večnem plesu združena moški in ženski princip.

Po tantrični razlagi sveta, se kozmos manifestira skozi večno prepletanje dveh osnovnih principov : zavesti /Šiva -moški princip/ in energije /Šakti -ženski princip/. V tej kozmogenezi sta moški in ženski princip enakovredna, kar se dobro sklada s sodobnimi feminističnimi težnjami. Po dvatisočletnem prepričanju, da je ženska izvor vsega zla, ki ga prinaša krščanstvo, predstavlja tantrični koncept ženske, njeno ponovno ovrednotenje na vseh nivojih, tudi na metafizičnem. Za tantrika predstavlja ženska energija- moč/Šakti/, ki zasužnji in osvobaja, ki zastira in razkriva, ki zaslepi in razodene; svet je njena igrača in njeno zrcalo. Božanska Šakti, je inkarnirana v vsaki ženski, ki predstavlja živi oltar za oboževanje te božanske matere, ki zna nadomestiti logiko s čustvi, ramišljanje z občutki in pasivno opazovanje z aktivnim dotikanjem. Moški princp / Šiva/, pa predstavlja najvišjo realnost, ki je čista zavest, čisti subjekt, celo brez koncepta Jaz, ali Jaz sem. Predstavlja absolut, voljo in čistost duhovnih nivojev. Šiva je inkarniran v vsakem moškem in v njemu ni dvojnosti, saj je zatopljen v blaženi združitvi s svojo Šakti. V tantričnih obredih moški in ženska poosebljata ta božanski par - Šivo in Šakti in se na tak način dopolnita, izpolnita in uravnovesita ta dva principa znotraj sebe.

V Tantri se moški in ženska torej dopolnjujeta in imata enake možnosti za doseganje transcendence. Vseh seveda ne zanima doseganje abstraktnih matefizičnih višav, toda seksualna tantra lahko vsakemu, ki se mu zdi vredno ukvarjati z njo, ponudi nekaj dobrega. Od tega da lahko izboljša stik s svojim telesom, osvobodi seksualno energijo preteklih travmatičnih izkušenj, se nauči tehnik za zadrževanje ejakulacije, do povnega razmisleka o vlogi ženske in moškega pa do filozofskega študija tradicionalnih tantričnih tekstov.




Image
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com


 Ribi Spol:Moški Koza SkritOsebna Galerija od BassmanPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslovSkype Ime
 Bassman
Administrator
Administrator


Starost: 117
Pridružen/-a: 10:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Pet 19 Dec, 2003 23:45     Naslov sporočila:  (brez zadeve) Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

POLONA SEPE: TANTRA BREZ PARTNERJA? vir:http://www.kriyatantra.com/


SAMOZADOVOLJEVANJE

Še do nedavnega je bilo odprto pisanje o tej temi tabu in čeprav je danes mnogo ljudi pripravljenih odprto razpravljati o tej temi, je še vedno ovita v oblak greha in občutkov krivde.

Mnogi se spomnijo nedolžnega občutka radosti in vznemirjenja, ko so kot otroci ob dotikanju svojih spolnih organov, odkrili nepričakovan užitek. A naši starši in učitelji, so nam dali vedeti, da to prijazno povabilo, da se pridružimo plesu življenja, ni dobrodošlo....da je nevarno, nespodobno in grdo – to je bilo sporočilo med vrsticami. Naučili smo se, da imajo naši spolni organi groba imena in jim tako odvzeli spoštovanje. Istočasno je bila uničena naravna sposobnost našega telesa, da doživlja radost in ekstazo ob dotiku z njimi. Ko smo srečali svoje prve ljubimce, smo se svojih spolnih organov sramovali, težko nam je bilo govoriti o njih. Imeli smo težave, da bi partnerjem povedali kaj naj naredijo in kako naj nas vzburjajo.. Samozadovoljevanje p je povezano z občutki prepovedi, greha in krivde in tako se zapletamo v zanko, ki duši našo spolnost.

Tantra ponuja nov pogled na samozadovoljevanje. Pri samozadovoljevanju lahko spoznamo sebe in svojo seksualnost, se naučimo tehnik za transmutacijo ali zadrževanje orgazma najprej sami, šele potem jih poskusimo s partnerjem. Naučimo se sprejemati sebe in meditirati s svojo seksualno energijo.


NAUčIMO SE LJUBITI SAMEGA SEBE

Samozadovoljevanje je priložnost, da se naučimo sebi dajati užitek brez občutkov krivde. Psihoterapevt in seksolog Wilhelm Reich je dejal: »če pacient ni sposoben z zadovoljstvom masturbirati, potem še ni ozdravljen in ni dokončal terapije.« Z drugimi besedami Reich pravi, da je sposobnost, da sebi dajemo užitek glavni pokazatelj, ki kaže do kakšne mere smo sprejeli samega sebe.

Samozadovoljevanje naj ne bo nekaj, kar naredimo iz strahu, na hitro in naskrivaj. Izkoristimo priložnost, da z zavestnim usmerjanjem užitka, s pomočjo pozitivne izkušnje, ozdravimo krivdo in strah povezan z našo spolnostjo. Naučite si dati vso erotično stimulacijo, ki jo želite od svojega partnerja. Potem boste lahko tudi partnerja naučili kaj si želite. Odkrili boste, da ste vi sami izvor orgazma, Mnogi še vedno mislijo, da njihov orgazem zavisi od spretnosti partnerja. Samozadovoljevanje lahko izboljša vaš odnos s partnerjem, ker boste spoznali, da vaša zadovoljitev ni odvisna od njega in tudi njemu bo lažje, ker se ne bo več čutil odgovornega za vašo ekstazo. Vaš partner vam lahko pomaga, da dosežete ekstazo, ne more pa doseči, da ste orgazmični. To je vaša odgovornost. In ker kvaliteta vašega orgazma zavisi od vas samih, je pomembno, da spoznate kako se giblje vaše telo, kako reagirajo vaše mišice, kako ritem vašega dihanja vpliva na doživljanje spolnosti in kako lahko orgazmične občutke pojačate in podaljšate.

Pri samozadovoljevanju se lahko naučite tehnik za zadrževanje orgazma, lahko se naučite kako te tehnike lahko kombinirate in kako vplivajo na nivo vaše seksualne energije. Ko boste bolje spoznali svojo spolnost in se naučili teh tehnik, boste ojačili zaupanje vase in v svojo spolno privlačnost.



SAMOZADOVOLJEVANJE ZA MOŠKE

Taoistična in tantrična učenja se strinjajo, da je sperma največji zaklad, ki ga moški ima, ker vsebuje vse njegove fizične in duhovne atribute, zato je ne sme neprevidno zapravljati.

Masturbacija, ki se konča z ejakulacjo torej ni priporočljiva, razen v izjemnih primerih.

Še posebej je škodljiva za mlade fante, katerih telesni elementi še niso popolnoma oblikovani. To velja nekje do šestnajstega leta, kajti takrat naj bi fantovsko telo dozorelo. Masturbacija brez ejakulacije pa lahko pomaga fantu, da raziskuje delovanje svojega telesa in spozna na kak način sta povezana dih, misel in vzburjenje. Seznani se s stopnjami vzburjenja pred ejakulacijo in to mu pomaga pri kontroli izliva. S tem postaja bolj seksualno samozavesten in pripravljen na transcendentne heteroseksualne izkušnje. Mladim fantom in moškim se torej masturbacija priporoča, če uporabljajo tehnike za kontroliranje izliva ali tehnike za transmutacijo seksualne energije. Po starih Taoističnih tekstih obstajajo določeni intervali v katerih moški lahko ejakulira, ne da bi mu to škodovalo. čas med temi intervali je namenjen polnjenju z vitalno energijo, ki jo moški izgubi. Formula za določanje osebnega ritma se glasi:


leta x 0,2 = frekvenca ejakulacije v dnevih




če je moški star 30 let: 30 x 0,2 = 6

To pomeni da lahko ejakulira vsakih šest dni brez škodljivih posledic. Vmes med temi intervali naj bi v spolnih odnosih uporabljal tehnike zadrževanja orgazma. Obdobja ko ne ejakulirate so seveda lahko tudi daljša, vendar naj ne bi bila daljša kot mesec dni.

V določenih okoliščinah je ejakulacija priporočljiva, če je zaradi bolezni ali načina življenja sperma devitalizrana ali pa če je moški zaradi blokad energetskih poti letargičen.

Refleksologija: Lingam ima točke, ki so povezane z notranjimi organi. če stimulirate vedno samo en del lingama in zanemarjate ostale refleksne cone, en organ preveč stimulirate in ustvarjate notranje neravnovesje. Pri masturbaciji se večina moških koncentrira v glavnem na eno točko, tisto, ki je najbolj erogena. Priporočljivo je, da posveča moški isto pozornost celemu lingamu in tako posredno harmonično stimulira vse notranje organe.



SAMOZADOVOLJEVANJE ŽENSK

Samozadovoljevanje žensk je drugačen fenomen, kot samozadovoljevanje moških. Osnovna razlika je že v tem, da ima ženska neomejeno zalogo jin esence v primerjavi z omejeno zalogo jang esence moškega. To enostavno pomeni, da ženska z orgazmom ne izgublja toliko energije kot moški in jih lahko doživi več zapored. Z vsakim ciklusom lune se njeno telo prenovi in uravnovesi. Avtoerotizem pri ženski poveča tok jin esence, za razliko od moškega, ki ob ejakulaciji izgublja svojo jang esenco, če energije ne transmutira.

Refleksologija: ženske pri samozadovoljevanju navadno stimulirajo samo klitoris in zanemarjajo vaginalni kanal. Refleksološko sta klitoris in vhod v vagino povezana z mehurjem in ledvicami. Notranjost vagine pa je povezana z notranjimi organi tako kot lingam. Tudi ženska naj bi se samozadovoljevala na uravnoteženi način. če preveč stimulira samo klitoris ima lahko težave z retencijo vode in delovanjem ledvic nasploh.




Image
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com


 Ribi Spol:Moški Koza SkritOsebna Galerija od BassmanPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslovSkype Ime
 Bassman
Administrator
Administrator


Starost: 117
Pridružen/-a: 10:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Pet 19 Dec, 2003 23:46     Naslov sporočila:  (brez zadeve) Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

POLONA SEPE: ŽENSKI CIKLUS vir:http://www.kriyatantra.com/



MENSTRUALNA KRVAVITEV

»Menstruacija je neprostovoljna Joga, ki je ženskam dana od Boga.«

Leonard Orr

Tabuji, povezani z menstruacijo so praktično univerzalni, najdemo jih tako v primitivnih kot v bolj razvitih kulturah. Od Indije do Kitajske, Japonske, Pacifika, Indijancev Severne in Južne Amerike, Srednjega vzhoda in Afrike vidimo, da za žensko v času menstruacije veljajo posebna določila. Na Kitajskem se je za časa krvavenja umaknila in ni sodelovala pri vsakdanjih in verskih opravilih. Ortodoksni Hinduisti so prepričani, da se ne smejo dotakniti niti pogledati ženske, ki ima menstruacijo. Prepričani so, da lahko pokvari hrano ali povzroči, da se sesiri mleko. Muslimani in ortodoksni Brahmini se prav tako močno bojijo moči menstrualne krvi. Moški v mnogih kulturah ne bodo stopili na tla, kjer je hodila ženska, ki je imela menstruacijo. Krščanstvo smatra, da je menstruacija kazen, ki jo je Bog naložil ženski zaradi njene grešne narave. Vsak dan lahko po televiziji spremljamo reklame proizvajalcev, ki nam obljubljajo da bo z uporabo njihovih vložkov in tamponov naša menstruacija ostala neopazna in nemoteča in tako služijo denar na račun vseh žensk, ki se želijo osvoboditi svojega "prekletstva".

Kakšen naj ima torej ženska odnos do tega povsem naravnega dogajanja v svojem telesu, do tega »darila od Boga«, kot ga imenuje Leonard Orr citiran na začetku?

Že vse vraževerje in tabuji , ki temeljijo na strahu nam dajo misliti, da je menstruacijski ciklus za žensko lahko izvor moči, če bi ga le znala izkoristiti zase. Starodavne kulture so poznale to moč in njen vpliv na obnavljanje kreativne energije ženske, šele patriarhalna družba jo je začela interpretirati kot nekaj, kar je umazano in moškemu nevarno. Danes že ženske same gledajo na menstruacijo kot na svojo naravno pomanjkljivost, zaradi katere so preveč čustvene, nerazumne in nezanesljive delavke.


CIKLIčNA ENERGIJA ŽENSKE

Ženska energija je ciklična - za razliko od moške energije, ki je linearna. Tudi ko je ženska še otrok, je njena energija linearna, s prvo ovulacijo in menstruacijo pa se zgodi zanjo velika spremeba. Naučiti se mora živeti z obdobji svojega ciklusa in ga izkoristiti za svojo rast. V družbi, ki je usmerjena v dosežke, kjer menstruacija predstavlja nadlogo, ki ovira njeno učinkovitost, si ženske ne dovolijo slediti svojem notranjim ritmom, se jim upirajo, in se trudijo plavati proti naravnemu toku. Ni slučaj, da je predmenstrualni sindrom tako razširjena sodobna »bolezen«. Energija ženske je povezana z enegijo lune, ki se vsak mesec »rodi«, raste, se izpolni , odmre in spet na novo rodi. Tako kot ima luna štiri glavne faze / prvi krajec, polna luna, zadnji krajec in mlaj/ gre ženska vsakih 28 dni skozi štiri fiziološke in psihološke faze, ki energetsko odgovarjajo luninim menam. Ženska ima možnost , da se vsak mesec na novo rodi, v njenem telesu je zapisana modrost odmiranja starega in rojevanja novega, kroženja rojstva in smrti


1. FAZA : Traja približno teden dni od konca menstruacije do ovulacije. Energetsko odgovarja prvemu luninemu krajcu. Fiziološko pa je to obdobje, ko po menstruaciji prične zoreti novo jačece.

Psihološko bi lahko rekli da je to obdobje DEVICE. Med menstruacijo se je ženska očistila, zaključila prejšnji ciklus in to je čas, ponovnega rojstva. Počuti se svežo, prerojeno, polno energije, dinamično in inspirativno. Usmerjena je navzven, ima več zaupanja v svoje telo in svoje sposobnosti. V tej fazi je ženska dinamična, neodvisna in potrebuje manj zaščite in tolažbe. Marsikateri moški se ob taki ženski počuti ogroženega, zato mnoge poskušajo neodvisne energije tega obdobja potlačiti. Ženska naj jo izkoristi, da načrtuje in začne nove projekte. To je čas, da udejani vse nove sklepe in odločitve.

Ključna beseda tega obdobja je : ENERGIJA.


2. FAZA: Traja približno teden dni v času ovulacije. Energetsko odgovarja polni luni. Fiziološko pa je to čas ovulacije v katerem mnoge ženske doživljajo tudi fizične spremembe - morda celo manjše bolečine in krvavitve, ali pa imajo večjo potrebo po hrani.

Psihološko bi to obdobje lahko imenovali obdobje MATERE. Ženska ni več samozadostna in usmerjena navzven. V tem času postanejo potrebe drugih pomembnejše od njenih lastnih. To je čas ko žarči, daje ljubezen in zaščito. To je tudi čas v katerem projekte, ki jih je v prvem obdobju zastavila lahko s pomočjo svoje energije vzdržuje, razvija in jih podpira. Ključna beseda za to obdobje je: LJUBEZEN IN DAJANJE


3. FAZA : Traja približno teden dni po ovulaciji, še pred menstruacijo. Energetsko odgovarja zadnjemu luninemu krajcu . Fiziološko pa je to čas, ko se celo telo pripravlja na oploditev. V ženski se prebudi ogromno kreativne in seksualne energije, ki bi se v slučaju oploditve usmerila v ustvarjanje novega živega bitja. To je hkrati tudi obdobje v katerem ženske trpijo zaradi predmenstrualnega sindroma. V njej se nenadoma se prebudi moč, hkrati pa začne v tej drugi polovici ciklusa pozornost usmerjati navznoter. Bolj je intuitivna, prodorna in precizna. V projektih, ki jih je začela kot DEVICA in jih razvijala kot MATI, vidi napake , ki jih v tem obdobju velike moči želi brezpogojno obelodaniti in spremeniti. Je odkrita in resnicoljubna in želi razkrinkati vse iluzije. To je obdobje destrukcije, obdobje polaganja računov , razčiščevanja in reševanja začetih načrtov. Predmenstrualni sindrom se razvije tudi zato, ker ženska ne zna pozitivno kanalizirati te ogromne količine energije in ne zna sprejeti svoje brezkompromisnosti in moči. če potiska ta aspekt svoje narave in sovraži sebe, ker se obtožuje kakšen učinek ima njeno obnašanje na okolico, lahko postane nemirna in samodestruktivna. Naučiti se mora videti destrukcijo kot pozitivno stvar ki nam omogoča,da popravimo napake in ustvarimo nekaj novega. Mnoge , ki so vzgojene v prepričanju, da je prava ženska vedno ljubeča in razumevajoča ne znajo uporabljati svoje moči brez občutka slabe vesti in obžalovanja. Sprejeti morajo, da rast ni mogoča brez uničevanje starega.

Ključna beseda za to obdobje je : MOč


4. FAZA: Traja približno teden dni v času menstruacije. Energetsko odgovarja mlaju. Fiziološko je to čas malo pred menstruacijo in čas krvavitve same. Psihološko pa je to čas, ko so pregrade med zavestnim in podzavestnim nižje. Ženska ima potrebo po umiku in izkušanju notranjih nivojev. Ima boljši stik s sanjami in arhetipskimi svetovi. Na zunanja opravila se težko koncentrira in ima lahko na splošno težave s koncentracijo. Zunanji svet zanjo ni tako pomemben, tako da sta ji lahko druženje in govorjenje odveč. Odtekanje krvi predstavlja smrt prejšnjega meseca: smrt navad, obnašanja, vezi in je tako priprava na novega. Lahko si naredimo spisek neželjenih lastnosti, razvad, strahov in čustvenih stanj in si predstavljamo da s krvavitvijo odhajajo stran.V mnogih kulturah so se ženske v tem času umaknile od vsakdanjih opravil in izkoristile ta čas za meditacijo in kontemplacijo. Jogijske tradicije smatrajo menstruacijo kot proces čiščenja, ki je ženski dan zato, da se lahko mesečno očisti vseh negativnih energij in se ponovno rodi- simbolično spet postane devica. Smatrajo, da je ravno zaradi te njene sposobnosti mesečnega obnavljanja življenjska doba žensk daljša. Žneska pa ne prečiščuje samo sebe, temveč vse, ki so takrat v njeni auri – partnerja, otroke… Dokazano je, da moški, ki živijo z ženskami, ki so v menopavzi večkrat zbolevajo, kot tisti, ki živijo z ženskami, ki še imajo menstruacijo. Rituali za ženske z menstruacijo, ki jih poznajo mnoge kulture, so bile namenjene ravno temu, da bi bil ta proces čim bolj ozaveščen. Severnoameriške Indijanke plemena Navajo se med menstruacijo umaknejo in meditirajo. Predstavljao si,da z njihovo krvjo odtekajo v zemljo vse negativne energije, čustva in miselni vzorci, ki v njihovem življenju, v njihovi skupnosti in po celem svetu preprečujejo hramonijo, ljubezen in razumevanje. Mati zemlja sprejme to kri in prečisti energije.

Pri današnjem načinu življenja je popolen umik med krvavitvijo praktično nemogoč. Pomembno pa je, da si dovolimo ustaviti in postorimo samo najnujnejše. Lahko si privoščimo teh nekaj dni oddiha, saj bomo v obdobju ki sledi, v obdobju DEVICE spet polni energije in bomo vse zamujeno brez težav nadoknadile. če zatiramo to obdobje v sebi, si ne damo priložnosti, da rastemo skozi spremembo.

Osvobodimo se torej pogledov na menstruacijo, ki nam jih vsiljuje okolje in spoštujmo to »neprostovoljno jogo« ki nam je bila dana od Boga.




Image
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com


 Ribi Spol:Moški Koza SkritOsebna Galerija od BassmanPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslovSkype Ime
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem
NE moreš Odgovoriti na to Temo
NE moreš Urejati svojih Objav
NE moreš Izbrisati svojih Objav
NE moreš Glasovati na Objavah
Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu
Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu


časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Board Security

98675 Attacks blocked

Powered by phpBB2 Plus based on phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Modov in Zaslug :: HELP-OXPUS :: Namestitev phpbb HDdesign

[ Time: 0.4671s ][ Queries: 36 (0.0872s) ][ Debug on ]
Get Firefox!
Upgrade to Firefox 1.5!
Registracija | Pravilnik | Informacije | Seznam strani | Flash Igre | E-kartice | Blog | Album smeškov | Uprava | Čvek IRC

OPOMBA: Portal je namenjen testiranju GNU programske opreme in je popolnoma nekomercialen. Vsa reklamna sporoila so zgolj izmenjava povezav.