povej

Koledar 
Domov Domov Forum Forum Prijava Prijava Išči Išči Registriraj se Registriraj se
 

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo

Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo
Avtor Objave
 -Naya-
Doktor
Doktor


Starost: 49
Pridružen/-a: 9:59, 05-Dec-2003
objave: 2367
Teme: 369
Kraj: dolenjska
18823.6 kinta/e
116.2 šold/e
286.6 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: čet 15 Jan, 2004 10:01     Naslov sporočila:  Slike Venere Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Predelane slike razkrivajo vročo Venero


Medtem ko se svet ozira na Mars (v teh dneh smo lahko videli prve barvne posnetke njegove površine), je ameriški znanstvenik sporočil, da je ustvaril doslej najboljše slike površine drugačnega, bolj vročega planeta - Venere.

Venera, drugi planet od Sonca, je prekrit z debelo plastjo oblakov.

Računalniški strokovnjak Don Mitchel je uporabil posnetke, ki sta jih priskrbeli dve sovjetski sondi, Venera 9 in 10. Na planetu sta pristali leta 1975. Posnetke, ki sta jih naredili, je obdelal tako, da kažejo veliko bolj jasno podobo površine Venere, planeta, na katerem je bolj vroče kot v peči za ogrevanje stanovanja.

Sovjetske sonde so pristale na Veneri med leti 1975 in 1981 kar 10 krat. Pristajanje na planetu so prestala vsa plovila, štiri med njimi pa so poslala slike sicer negostoljubne površine, ki dosega temperaturo tudi do 490 stopin celzija .

Kamere, ki so snemale to vročo površino, so bile za tisti čas izreden dosežek tehnologje, saj je poleg visoke vročine na planetu tudi izredno visok pritisk - kar za 90-krat je večji kot na Zemlji.

Posnetkom znanstveniki več let niso posvečali velike pozornosti. V knjigah so bile dostopne le slike slabše kvalitete.
Don Mitchell si je priskrbel originalne digitalne podatke s prvih sond, ki so se v okviru sovjetskega raziskovanja Venere dotaknile površine planeta, Venere 9 in 10.

"V zbirki starih ruskih podatkov sem odkril dokumente, ki so vsebovali originalne slike (6-bitov na pixel) Venere 9 in 10," je povedal.

S pomočjo najnovejših tehnik obdelave slik je te "surove" podatke obdelal in kot rezultat dobil veliko bolj uporabne slike.

Don Mitchel pozornost trenutno posveča posnetkom, ki so jih na Zemljo poslale kasnejše sonde, natančneje, začel je obdelovati slike, ki jih je zagotovila Venera 13 in katerih resolucija je dvakrat večja kot pri slikah iz Venere 9 in 10. Ti posnetki so barvni. Prepričan je, da lahko posnetke močno izboljša. (BBC)


Vir: www.SIOL; 13.januar 2004; Znanost in okolje




Èlovek je svoboden, ko se nièesar ne boji in si nièesar ne želi! angel


 Kozorog Spol:ženska Tiger SkritOsebna Galerija od -Naya-Pošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem
NE moreš Odgovoriti na to Temo
NE moreš Urejati svojih Objav
NE moreš Izbrisati svojih Objav
NE moreš Glasovati na Objavah
Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu
Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu


časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Board Security

98658 Attacks blocked

Powered by phpBB2 Plus based on phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Modov in Zaslug :: HELP-OXPUS :: Namestitev phpbb HDdesign

[ Time: 0.4206s ][ Queries: 36 (0.1510s) ][ Debug on ]
Get Firefox!
Upgrade to Firefox 1.5!
Registracija | Pravilnik | Informacije | Seznam strani | Flash Igre | E-kartice | Blog | Album smeškov | Uprava | Čvek IRC

OPOMBA: Portal je namenjen testiranju GNU programske opreme in je popolnoma nekomercialen. Vsa reklamna sporoila so zgolj izmenjava povezav.