povej

Koledar 
Domov Domov Forum Forum Prijava Prijava Išči Išči Registriraj se Registriraj se

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo

Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo
Avtor Objave
 Admin.
Administrator
Administrator

Starost: 94
Pridružen/-a: 21:33, 29-Okt-2004
objave: 3924
Teme: 1316

3126.1 kinta/e
100.0 šold/e
-5400.0 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Pet 09 Dec, 2005 05:45     Naslov sporočila:  Mlad in brezposelnost Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Ljubljana – V prvih desetih mesecih letos je imelo 5,1 odstotka brezposelnih, mlajših od 26 let, dokončano sedmo stopnjo izobrazbe, kar je skoraj še enkrat več kot pred dvema letoma, ko jih je bilo »le« dobre tri odstotke. Letos je sicer našlo službo za odstotek več brezposelnih kot lani, a se je kar za 102 odstotka povečalo število ljudi, ki so izgubili delo po stečaju podjetja. Te in še druge podatke o slovenskem trgu dela so danes predstavili na zavodu za zaposlovanje.

Premalo izkušenj

Največ brezposelnih, skoraj dve tretjini, je starih od 40 do 50 let, dobra polovica pa jih ima najnižjo stopnjo izobrazbe. Na zavodu za zaposlovanje so »še posebno zaskrbljeni nad deležem mlajših od 26 let«, ki jih je med vsemi brezposelnimi skoraj četrtina. »Mogoče smo jim do zdaj namenjali premalo pozornosti, saj se mladi na trgu dela prepogosto ne znajdejo,« ugotavlja Cvetka Sreš, pomočnica generalne direktorice za področje zaposlovanja. Napovedala je, da bodo » mlade iskalce zaposlitve najpozneje v pol leta vključili v enega od zaposlovalnih programov, v dveh mesecih pa bodo zanje izdelali zaposlitveni načrt«. Na zavodu bodo okrepili tudi programe usposabljanja na delovnem mestu, ki bodo pomagali predvsem iskalcem prve zaposlitve. Ti teže dobijo službo zaradi premalo izkušenj.

»Kljub temu bo treba razmisliti o prilagoditvi šolskega sistema. čeprav je študentov trikrat več kot pred dvanajstimi leti, nam manjka strokovnjakov tehnične smeri, na trg dela pa pride vsako leto na stotine ekonomistov in družboslovcev, po katerih ni povpraševanja,« je razkrila težavo vršilka dolžnosti generalne direktorice zavoda Anka Rode, ki razmere na trgu dela »na splošno ocenjuje kot ugodne«.

»V primerjavi z lanskim letom je več prebivalcev delovno aktivnih, povpraševanje po delavcih pa je že v prvih desetih mesecih preseglo skupno lansko raven,« je dejala Anka Rode, ki je prevzela krmilo zavoda na začetku avgusta. Največ delovno aktivnih prebivalcev je zaposlenih ali v trgovini ali popravlja motorna vozila in izdelke široke porabe. Število delovno aktivnih pa je najbolj zraslo v proizvodnji plovil in vozil ter proizvodnji kovin in izdelkov iz gume.

Na drugi strani na zavodu ugotavljajo, da so »nastale nekatere spremembe pri brezposelnosti«. Tako ugotavljajo, da »se je število brezposelnih do letos zmanjševalo, v zadnjih mesecih pa se je gibanje obrnilo«. Julija 2005 je bilo prvič po nekaj letih več brezposelnih kot v istem mesecu leto prej. Oktobra so na zavodu našteli 94.224 brezposelnih – 1,8 odstotka več kot pred dvanajstimi meseci. V posebnih evidencah je bilo oktobra 16.752 brezposelnih delovnih invalidov in ljudi na bolniški, daljši od enega meseca; večinoma so starejši od 40 let in z nižjo stopnjo izobrazbe.

» Najpogostejši vzrok za izgubo dela je iztek zaposlitve za določen čas, kar za 102 odstotka večji priliv ljudi, ki so izgubili delo zaradi stečaja, pa govori o prestrukturiranju tekstilne, usnjarske in živilskopredelovalne dejavnosti,« je pojasnila Cvetka Sreš.

Največji delež brezposelnih je v severovzhodni Sloveniji

V tekstilni in usnjarski industriji je bilo v prvih devetih mesecih letošnjega leta zaposlenih kar 12 odstotkov manj ljudi kot v istem obdobju lani. Največji delež brezposelnih je v severovzhodni Sloveniji, čeprav je v zadnjem letu nekoliko padel. Izjema je širša celjska regija, ki je po odstotku brezposelnosti letos prehitela Zasavje. Število brezposelnih je v zadnjem letu zraslo kar v osmih od dvanajstih slovenskih regij, najbolj na širšem novomeškem območju.

Preberi vse...

Izvor: KBŠ Novice
Novice kluba belokranjskih študentov

Ribi Spol:Moški Konj NI na linijiOsebna Galerija od Admin.Pošlji zasebno sporočilo
 Mojsa
Redna Uporabnica
Redna Uporabnica

Starost: 44
Pridružen/-a: 13:12, 02-Nov-2005
objave: 767
Teme: 41
Kraj: Ljubljana
23236.2 kinta/e
6.5 šold/e
136.8 flika/e

sweden.gif
objavaObjavljeno: Pet 09 Dec, 2005 12:34     Naslov sporočila:  (brez zadeve) Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Jaz zdaj pišem diplomo in upam, da jo bom drugo leto končala, tako da bom kmalu na trgu dela, ampak se nekak sploh ne sekiram glede službe, ker sem rekla, da če v enem letu po diplomi pr nas ne dobim enega vredu šihta bom šla delat v tujino, npr. v London ali Švedsko ker so nas pred kratkim prišli na faks iz Londona prosit če lahko pride kdo gor k njim delat. Tud moj življenjepis ni tok slab, pravtako moje zveze. Jaz še vedno mislim, da se da dobit nek šiht vsaj za silo dokler ne pride kaj pametnega mimo, če le hočeš. Mam dost izkušenj z tem, ko folku nonstop ponujam kako delo sicer študentom, ampak je kr problem koga najt, ki bi sploh htel kaj delat.

Èe me rabite sem zraven!

Bik Spol:ženska Opica NI na linijiOsebna Galerija od MojsaPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslov
 Poklièunga
Odvisnik
Odvisnik

Starost: 43
Pridružen/-a: 11:47, 16-Feb-2004
objave: 4227
Teme: 77
Kraj: Valhalla
54743.9 kinta/e
104.0 šold/e
791.0 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Pet 09 Dec, 2005 15:37     Naslov sporočila:  (brez zadeve) Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Ja,tud jz mam par kolegov,k enostavno NOčJO delat. Doma jim starci težijo,v bistvu so skoz brez fičnkov,ampak dokler majo hrano in streho nad glavo so zadovoljni. Jz sm poslal miljaužnt prošenj v zadnje pol leta in dobil vsega 5 pozitivnih odgovorov in bil povabljen na razgovor in zdj sm dobu šiht. Sam je pa trajal. Večino je motil,ker sem brez pravih izkušenj,da o tem sploh ne govorim,da nimam izpita za avto in je to totalna kriza pri iskanju šihta.

Ja kako pa naj mam izpit,če še nikol nism delu,pa kako naj dobim izkušnje,če me noben noče vzet v službo,da bi izkušnje sploh dobu. To je vse en tak bedn začaran krog.
Vsi bi radi mlade,z velik izkušnjami in znanjem,a noben nei vzel starejšega od 40,ki ima velik izkušenj in noben nebi vzel mladega z nič izkušnjami. Ja valda,da je tok brezposlnih.

Who? ... Me? ... OK!

2 opozoril pred Izključitvijo! Oven Spol:Moški Petelin
NI na linijiOsebna Galerija od PoklièungaPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočiloBlogObišči avtorjevo spletno stran
 Shajtana
Odvisnica
Odvisnica

Starost: 42
Pridružen/-a: 14:17, 08-Dec-2003
objave: 4204
Teme: 66
Kraj: Lj
68412.4 kinta/e
258.2 šold/e
1466.6 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Pon 12 Dec, 2005 09:39     Naslov sporočila:  (brez zadeve) Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Ja sej..kako dobit izkusnje ce te nikjer ne vzamejo tud jaz ne vem. Se srecujem z istim problemom..sicer delam preko studenta ze 2 leti ampak prov nic v smeri mojega studija ker takih sluzb bolj ni oz. po vezah prides..vse lepo in prav sam nazalost v tej smeri nimam vez smeh
Se pa strinjam tud s tem da nekateri enostavno nocejo delat al bi pa delal na mestu predsednika uprave pri 19 letih in koncano gimnazijo..seveda bi mel tud sluzbeni avto pa mobitel pa tko naprej...

People plan...God laughs...

Oven Spol:ženska Pes NI na linijiOsebna Galerija od ShajtanaPošlji zasebno sporočiloBlogObišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem
NE moreš Odgovoriti na to Temo
NE moreš Urejati svojih Objav
NE moreš Izbrisati svojih Objav
NE moreš Glasovati na Objavah
Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu
Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu

časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Board Security

103071 Attacks blocked