Avtor |
Objave |
Admin.
Administrator
Starost: 94
Pridružen/-a: 21:33, 29-Okt-2004
objave: 3924
Teme: 1316
3126.1 kinta/e
100.0 šold/e
-5400.0 flika/e
|
|
Po mnenju znanstvenikov, bi razliko med velikimi in majhnimi psi, lahko razložili z enim samim genom.
Nate Sutter, genetik iz Inštituta za genske raziskave v Bethesdi, ZDA, je želel izvedeti, zakaj nekateri psi, kot je na primer irski volčjak, zrastejo do petdesetkrat večji od drugih predstavnikov svoje vrste, na primer čivava.
Raziskave so pokazale, da se ena redkih razlik med psi pojavi v genu, imenovanem »insulinu podoben dejavnik rasti« ali Igf-1.
Gre za enega izmed številnih genov za katerega je že znano, da vpliva na velikost miši: Ob dodatku omenjenega gena miši zrastejo zelo velike. Tako so raziskovalci želeli izvedeti ali je gen kriv tudi za velikost psov.
Tako so podrobno analizirali prisotnost gena Igf-1 pri številnih pasjih vrstah, vse od jorkširskih terierjev do bernardincev. Istočasno so proučili tudi gene divjih psov, kot so volkovi in lisice, ki so daljni sorodniki domačih psov.
Izkazalo se je, da ima kar 18 izmed proučevanih majhnih pasjih vrst v sebi identično varianto gena medtem, ko kar 15 pasem večjih psov nima takšnega gena. Na podlagi tega so zaključili, da omenjeni gen igra odločilno vlogo pri nadziranju telesne teže.
Preberi vse...
Izvor: Svarog: Novice iz sveta znanosti in tehnologije
Izobra?evalni portal Svarog
|
|
|
|
|
|
|
|
Mojsa
Redna Uporabnica
Starost: 44
Pridružen/-a: 13:12, 02-Nov-2005
objave: 767
Teme: 41
Kraj: Ljubljana
23236.2 kinta/e
6.5 šold/e
136.8 flika/e
|
|
Moj pesek je mali. Ampak ne samo mali, je tudi mali hudič. pa ne vem kaki gen je zdaj to hehe
|
|
|
|
Èe me rabite sem zraven!
|
|
|
|
|
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem NE moreš Odgovoriti na to Temo NE moreš Urejati svojih Objav NE moreš Izbrisati svojih Objav NE moreš Glasovati na Objavah Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu
|
časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
103052 Attacks blocked
|
|
[ Time: 0.7072s ][ Queries: 40 (0.2987s) ][ Debug on ] |
|