povej

Koledar 
Domov Domov Forum Forum Prijava Prijava Išči Išči Registriraj se Registriraj se
 

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo

Objavi novo temoTa tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave. Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo
Avtor Objave
 Gost








1.0 flika/e

objavaObjavljeno: čet 04 Dec, 2003 17:25     Naslov sporočila:  Avtomatsko prevajanje besedil na Slowwwenia.com Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Vsi, ki posvečate vsaj nekaj svojega časa iskanju in deskanju po interentu, ste se že srečali z različnimi prevajalskimi servisi, ki jih ponujajo nekatere strani. Vedno pa ste prišli do enega in istega zaključka, da na žalost nikjer ni prevajalnika za naš jezik (slovenščina). Od zdaj naprej bo drugače. Končno se je v tej naši podalpski deželici nekdo odločil in postavil prevajalski sevris, ki ponuja slovenščino. Na spletni strani slowwwenia.com lahko za sedaj prevajate samo iz slovenščine v angleščino. Glede na abcioznost zastavljenega projekta in po napovedi avtorjev pa lahko do konca leta pričakujemo še obratno prevajanje.


Slovenski spletni imenik Slowwwenia.com je na naslovu http://prevedi.slowwwenia.com/ vzpostavil nov servis za uporabnike. Gre za prevajalski servis "Prevedi!", ki so ga zasnovali v sodelovanju s kamniškim podjetjem Amebis, poganja pa ga Amebisova aplikacija Presis, ki omogoča strojno prevajanje iz slovenščine v angleščino. Tako lahko zdaj uporabniki na Slowwwenia.com brezplačno iz sloveščine v angleščino prevajajo besedila ali dele besedil, ki ne presegajo 500 znakov. Programsko opremo s polno funkcionalnostjo je moč kupiti pri podjetju Amebis.

Prevajanik deluje zelo lepo in odlično. Moramo priznati, da so se avtorji prav potrudili. Do sedaj smo bili po večini vajeni, da so prevajaniki na tujih spletnih portalih naredili prevod in konec. Na Slowwwenia com pa boste pri prevodu dobili različno obarvane besede:
** črna beseda ali besedna zveza s samo enim prevodom
** zelena beseda ali besedna zveza ima več možnih prevodov
** modra besedna zveza je ime (lastno, geografsko, itd.)
** rdeča ni prevoda
** siva neprevedena beseda ali besedna zveza
če boste ugotovili da na primer besedna zveza, obarvana z zeleno barvo, ni pravilna ali pa boste v dvomih, boste morali samo z miško klikniti na to besedo in spodaj vam bo prevajalnik izpisal še ostale možnosti, ki so na voljo. če boste ugotovili, da je kakšna druga možnost boljša od te, ki vam jo je v osnovi ponudil prevajalnik, boste samo kliknili nanjo in v besedilu se vam bo pojavila izbrana besedna zveza.

Spletni prevajalski servis bo po besedah avtorjev nekje do konca leta dobil še sestrsko različico za prevajanje v nasprotni smeri, torej iz angleščine v slovenščino. Sicer pa gre za pionirsko novost na našem trgu, ki na tem področju preprosto še nima nikakršnih sorodnih izdelkov, čeprav so drugod spletni servisi in tovrstna programska oprema za večino svetovnih jezikov že nekaj časa povsem vsakdanji pojav.

Amebis in Slowwwenia.com sta tako internetnim uporabnikom ponudila brezplačen servis, ki jim bo olajšal delo pri prevajanju iz slovenščine v angleščino. Prevodi sami po končanem strojnem prevajanju sicer še niso povsem nared za uporabo in običajno zahtevajo še malce dodelave. Slednje je omogočeno s pomočjo inteligentnega barvnega označevanja besed, s katerimi je moč spreminjati pomen besed in urejati prevedeno besedilo v smiselno celoto, tako da bo servis Prevedi! marsikateremu uporabniku v resnično in dobrodošlo pomoč. Še to: Presis je v nenehni dodelavi in bo z vsako novo inačico izvajal vse bolj precizne in funkcionalne prevode.

Slowwwenia.com letos praznuje svojo peto obletnico obstoja in je eden izmed največjih slovenskih spletnih imenikov pri nas. Je v izključni lasti podjetja Nova Vizija, ki ga v Sloveniji sicer poznamo po dolgoletni uspešni prisotnosti na področju poslovne informatike, medicinske informatike in internetnih tehnologij.

Podjetje Amebis se z jezikovnimi tehnologijami in elektronskim založništvom ukvarja že od začetka devetdesetih let in velja za vodilno na svojem področju. Poznamo ga predvsem po elektronskih slovarjih, leksikonih, črkovalnikih, kakor tudi po raznih podatkovnih zbirkah in drugih sorodnih izdelkih.

Avtor:Sebastijan Kladnik, junij 2003


Vir: www.soncek.com




   
 -Naya-
Doktor
Doktor


Starost: 49
Pridružen/-a: 9:59, 05-Dec-2003
objave: 2367
Teme: 369
Kraj: dolenjska
18823.6 kinta/e
116.2 šold/e
286.6 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Pon 08 Dec, 2003 11:28     Naslov sporočila:  (brez zadeve) Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Je kdo probal? To je kar nekaj... Rolling Eyes




Èlovek je svoboden, ko se nièesar ne boji in si nièesar ne želi! angel


 Kozorog Spol:ženska Tiger SkritOsebna Galerija od -Naya-Pošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoTa tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave. Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem
NE moreš Odgovoriti na to Temo
NE moreš Urejati svojih Objav
NE moreš Izbrisati svojih Objav
NE moreš Glasovati na Objavah
Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu
Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu


časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Board Security

98680 Attacks blocked

Powered by phpBB2 Plus based on phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Modov in Zaslug :: HELP-OXPUS :: Namestitev phpbb HDdesign

[ Time: 0.3693s ][ Queries: 36 (0.1429s) ][ Debug on ]
Get Firefox!
Upgrade to Firefox 1.5!
Registracija | Pravilnik | Informacije | Seznam strani | Flash Igre | E-kartice | Blog | Album smeškov | Uprava | Čvek IRC

OPOMBA: Portal je namenjen testiranju GNU programske opreme in je popolnoma nekomercialen. Vsa reklamna sporoila so zgolj izmenjava povezav.