povej

Koledar 
Domov Domov Forum Forum Prijava Prijava Išči Išči Registriraj se Registriraj se
 

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo

Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo
Avtor Objave
 Bassman
Administrator
Administrator


Starost: 117
Pridružen/-a: 10:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: čet 27 Apr, 2006 12:41     Naslov sporočila:  Dan boja proti okupatorju! Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Danes v spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda leta 1941 zaznamujemo dan upora proti okupatorju.

Image

OF so pred 65 leti ustanovili predstavniki Komunistične partije Slovenije, krščanskih socialistov, sokolov in slovenskih kulturnih delavcev. Deset dni pred tem je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, Slovenija pa je bila takrat že 2 tedna okupirana.

Do konca julija 1941 je organizirala tudi partizanske čete na podeželju, istega leta pa so sestavili svoj temeljni program, ki naj bi bil izhodišče za združitev Slovenije.

vir:rtv-slo.si





Nazadnje urejal/a Bassman čet 27 Apr, 2006 12:43; skupaj popravljeno 1 krat

 Ribi Spol:Moški Koza SkritOsebna Galerija od BassmanPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslovSkype Ime
 Bassman
Administrator
Administrator


Starost: 117
Pridružen/-a: 10:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: čet 27 Apr, 2006 12:42     Naslov sporočila:  (brez zadeve) Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Ustanovitev

Ustanovni sestanek OF je bil 26. aprila 1941 v stanovanju književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani. Organizacija se je do napada na Sovjetsko zvezo imenovala Protiimperialistična fronta.

Pobudnik za ustanovitev OF je bila KPS, na ustanovnem sestanku pa so poleg njenih predstavnikov sodelovali še predstavniki krščanskih socialistov, Sokola in kulturnih delavcev.

Krščanski socialisti so imeli v OF dve dotlej nepovezani skupini: katoliško delavsko sindikalno (predstavnik Tone Fajfar) in izobražensko (predstavnik Edvard Kocbek, ki ga na ustavnem sestanku še ni bilo in se je v OF vključil avgusta 1941). Obe skupini sta izhajali iz krščanskosocialističnih idej dr. Janeza Evangelista Kreka. Zlasti intelektualci so v OF želeli ohraniti in razviti samostojno krščanskosocialistično skupino, zato so prišli v spor s komunisti. Zaradi nasprotovanja strankarskemu opredeljevanju Sokola so jih leta 1939 izključili iz telovadne organizacije. Zavzemali so se za uravnoteženost človekove telesne in duševne dejavnosti. Kulturniki so bili organizacijsko nepovezana skupina, bili so večinoma liberalno ali levo usmerjeni.

Na prvem sestanku so prišla najbolj do izraza načela komunistične partije, ki je bila zavezana smernicam KPJ in Kominterne - ta je menila, da so tako fašistične kot zahodne države enako odgovorne za začetek druge svetovne vojne. Po ustanovnem sestanku OF so se začele priprave na oboroženo vstajo, do katere je prišlo po nemškem napadu na SZ. Osvobodilna fronta se je širila, na terenu se je ustvarjala mreža odborov, v katere so ljudje množično vstopali. Osnovna organizacijska mreža je nastajala predvsem po zaslugi razvejene komunistične organizacije.
[spremeni]

Temeljne točke OF

* 1. Proti okupatorjem je treba vršiti neizprosno oboroženo akcijo.
* 2. Ta akcija predstavlja izhodišče za osvoboditev in združitev vseh Slovencev.
* 3. Stoječ na stališču naravne in usodne skupnosti jugoslovanskih narodov OF ne priznava razkosanja Jugoslavije in deluje z vsemi silami za slogo in enotnost njenih narodov. Hkrati stremi k povezanosti slovanskih narodov pod vodstvom velikega ruskega naroda na temelju pravice slehernega naroda do samoodločbe.
* 4. Z osvobodilno akcijo in aktivizacijo slovenskih množic preoblikuje OF slovenski narodni značaj. Slovenske ljudske množice, ki se borijo za svoje narodne in človeške pravice, ustvarjajo nov lik aktivnega slovenstva.
* 5. Vse skupine, ki sodelujejo v OF, so se obvezale, da bodo lojalne v medsebojnih odnosih.
* 6. Po narodni osvoboditvi prevzame na slovenskem ozemlju oblast OF slovenskega naroda kot celota.
* 7. Po narodni osvoboditvi uvede OF dosledno ljudsko demokracijo. Vsa vprašanja, ki presegajo okvir narodne osvoboditve, se bodo reševala na dosleden ljudski demokratični način
* 8. V skladu s slovesnimi izjavami Churchilla, Roosvelta in Stalina bo po svoji narodni osvoboditvi o notranji ureditvi Združene Slovenije in o svojih zunanjih odnosih odločil slovenski narod sam. OF bo to elementarno pravico slovenskega naroda uveljavila in branila z vsemi sredstvi.
* 9. Narodna vojska na slovenskem ozemlju raste iz Slovenskih narodno-osvobodilnih partizanskih čet in Narodne zaščite, kamor se pozivajo vsi zavedni Slovenci.

[spremeni]

Gesla OF

* 1. Pravica slovenskega naroda do samoodločbe, vključno s pravico do odcepitve in združitve z drugimi narodi.
* 2. Osvoboditev in združitev razkosanega slovenskega naroda, vključno s koroškimi in primorskimi Slovenci.
* 3. Sloga in enotnost zasužnjenih narodov Jugoslavije in vsega Balkana v njihovem boju za osvoboditev.
* 4. SZ je vodilna sila in glavna opora v osvobodilnem boju slovenskega naroda in vseh zatiranih narodov, je vzor enakopravnega sožitja med narodi.
* 5. Osvoboditev je možna samo na ruševinah imperializma.
* 6. Brez boja proti lastni izdajalski kapitalistični gospodi se zatirani narod ne more osvoboditi. Bratstvo in mir med narodi morata biti rezultat protiimperialističnega boja, ki bo porušil imperializem.


vir:sl.wikipedia.org




Image
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com


 Ribi Spol:Moški Koza SkritOsebna Galerija od BassmanPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslovSkype Ime
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem
NE moreš Odgovoriti na to Temo
NE moreš Urejati svojih Objav
NE moreš Izbrisati svojih Objav
NE moreš Glasovati na Objavah
Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu
Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu


časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Board Security

99120 Attacks blocked

Powered by phpBB2 Plus based on phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Modov in Zaslug :: HELP-OXPUS :: Namestitev phpbb HDdesign

[ Time: 0.3895s ][ Queries: 40 (0.1972s) ][ Debug on ]
Get Firefox!
Upgrade to Firefox 1.5!
Registracija | Pravilnik | Informacije | Seznam strani | Flash Igre | E-kartice | Blog | Album smeškov | Uprava | Čvek IRC

OPOMBA: Portal je namenjen testiranju GNU programske opreme in je popolnoma nekomercialen. Vsa reklamna sporoila so zgolj izmenjava povezav.