Avtor |
Objave |
lucka
Doktor
Starost: 48
Pridružen/-a: 17:54, 16-Dec-2004
objave: 3168
Teme: 246
Kraj: Celje-Ljubljana
90674.9 kinta/e
225.0 šold/e
3520.5 flika/e
|
|
ankh Napisal/a: | odcedim pa jih eno minuto pred običajnim vretjem, ker jih imam rad na zob. . |
Kak pa to zgleda?
Mene so učil da se da testenine kuhat v vrelo vodo in potem se jih ugasne in pusti da se mal nabreknejo.
|
|
|
|
Naša pot ne vodi po mehki travi.
To je gorska steza s številnimi skalami.
Vendar pa vodi navzgor...
PROTI SONCU...
Vèasih razdalja, ki jo prehodite,
ni tako pomembna kot smer,
v katero se napotite.
|
|
|
|
mity
Redni uporabnik
Starost: 53
Pridružen/-a: 16:31, 26-Feb-2004
objave: 877
Teme: 26
Kraj: Ljubljana
13807.0 kinta/e
102.0 šold/e
63.6 flika/e
|
|
ha ha ankh, saj jih ne podiham. Ujamejo s v mojih nosnih kocinah in potem jih "odsmrknem" nazaj v naravo
Men pa vse te polnozrnate testeni ne pa s korenckom pa s spinaco pa vse to sploh ni vsec. Testenina mora bit klasicna in kuhana "na zob"....in full mi je vsec taka s prefinjenim in neznim okusom.....jo samo polijem z Olivnim Oljem Istrske belice extra vergine in naribam malo Gran Padane preko in je mljac!!
Lucka, bljak...zvenis kot moja babica, ki je kuhala makarone 20 minut , da ne ves al je mocnik al so makaroni...kasno nabrekanje,santo dio!!??!!
Testenino je treba kuhat v ogromno vode, da se skorob lahko izloci, nic nabrekati in nic splakovati...samo odcediti in vroce obliti z omakico ali cemer ze....
|
|
|
|
Èe zliješ žlico gnojnice v sod vina - dobiš gnojnico!
Èe zliješ žlico vina v sod gnojnice - dobiš gnojnico!
|
|
|
|
Shajtana
Odvisnica
Starost: 42
Pridružen/-a: 14:17, 08-Dec-2003
objave: 4204
Teme: 66
Kraj: Lj
68412.4 kinta/e
258.2 šold/e
1466.6 flika/e
|
|
Men so pa graham testenine prov zanic..si ne morm pomagat pa ce so se tko zdrave.
mity, sj ni moja mocna stran sam ta fraza je zlo splosna..
|
|
|
|
People plan...God laughs...
|
|
|
|
lucka
Doktor
Starost: 48
Pridružen/-a: 17:54, 16-Dec-2004
objave: 3168
Teme: 246
Kraj: Celje-Ljubljana
90674.9 kinta/e
225.0 šold/e
3520.5 flika/e
|
|
Pa sej jih ne kuham svete cajte...par minutk , da so še trde, pol jih pa odstavim in pustim da se okol mal zmehčajo, v sredini so pa še vedno čvrste.
pol pa splaknit pod mrzlo vodo, da se jih šokira.
REs pa je, da ne maram testenin, sploh pa ne špagetov, ki kar ropočejo pod zobmi, sej ne jem slamc al pa kamenčkov.
|
|
|
|
Naša pot ne vodi po mehki travi.
To je gorska steza s številnimi skalami.
Vendar pa vodi navzgor...
PROTI SONCU...
Vèasih razdalja, ki jo prehodite,
ni tako pomembna kot smer,
v katero se napotite.
Nazadnje urejal/a lucka Tor 05 Apr, 2005 11:56; skupaj popravljeno 1 krat
|
|
|
|
Bassman
Administrator
Starost: 117
Pridružen/-a: 9:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e
|
|
Jst kuham testenine po času, ki je ponavad napisan na embalaži, po tem pa jih na brzino sperem z hladno vodo, da se odstrani škrob in da malo zakrknejo.
|
|
|
|
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com
|
|
|
|
sapramish
No.1 Uporabnica
Starost: 43
Pridružen/-a: 21:01, 08-Jun-2004
objave: 2078
Teme: 90
Kraj: Ljubljana
45929.1 kinta/e
137.1 šold/e
791.2 flika/e
|
|
js mam rada mehke
una zelena omaka zveni mogoce res bljak...se sama sm bla v dvomih preden sm jo nardila pa je bla pol za prste obliznit pa se tuno sm not stresla...
|
|
|
|
God invented man because Eve's vibrator ran out of batteries.
|
|
|
|
lucka
Doktor
Starost: 48
Pridružen/-a: 17:54, 16-Dec-2004
objave: 3168
Teme: 246
Kraj: Celje-Ljubljana
90674.9 kinta/e
225.0 šold/e
3520.5 flika/e
|
|
sapramish Napisal/a: | js mam rada mehke . |
Joj Sapra ne piš tega, ko ti lahka post čudežno zgine.
Jst sm tud napisala da mam rada nabrekle in s tem misnala testenine ki ne škripajo pod zobmi...in glej ga zlomka JE nekdo bil žleht pa cenzuriral
|
|
|
|
Naša pot ne vodi po mehki travi.
To je gorska steza s številnimi skalami.
Vendar pa vodi navzgor...
PROTI SONCU...
Vèasih razdalja, ki jo prehodite,
ni tako pomembna kot smer,
v katero se napotite.
|
|
|
|
sapramish
No.1 Uporabnica
Starost: 43
Pridružen/-a: 21:01, 08-Jun-2004
objave: 2078
Teme: 90
Kraj: Ljubljana
45929.1 kinta/e
137.1 šold/e
791.2 flika/e
|
|
jah rada jih mam ko se kuhajo 15minut (zdej se pa zgrazite, sam men so taki vsec :rdec: )...
k zeleni omaki sm pa skuhala njoke pa velik sira gor...
|
|
|
|
God invented man because Eve's vibrator ran out of batteries.
|
|
|
|
Fenia
Gost
0.0 kinta/e
|
|
Vidim, da ste se čisto zagreli za te testenine. A ste danes vsi to imeli za kosilo al kaj?
Ker pa opažam, da niti dva med vami ne kuhata testenin na enak način, bom še jaz pristavila svoj piskrček k tej temi. Sama se pri vsem v zvezi s testeninami poleg naukov mojih babic zgledujem po nasvetih ene italijanske poznavalke testenin po imenu Valentina Orsini. Gre za eno starejšo gospo, mislim, da rojeno leta 1914 in nimam pojma, če je še živa. Je pa ta teta dolga leta zbirala recepte o testeninah po vsej Italiji.
V svojih "Zlatih pravilih za kuhanje testenin" tako pravi recimo, da so kakovostne testenine hkrati trde in krhke, prijetnega vonja in jantarjevo rumene barve, se svetijo, so skoraj prosojne in hkrati kompaktne, med kuhanjem pa se ne zmehčajo oz. Se ne sploščijo. Pravi še, da so testenine zares okusne le, če upoštevamo preskušena navodila in sicer:
* Testenine kuhamo v velikem loncu (po možnosti iz nerjavečega jekla), računajoč 1l vode na 100g testenin. Vode nalijemo lahko več, nikakor pa manj. Testenine ne smejo biti natlačene v posodi, da se škrob v vodi lahko porazgubi.
* Vodo solimo, ko zavre. Računamo 10-12g grobe soli na 1l vode.
* Testenine vsujemo v vodo, ki močno vre. Dolgih testenin ne lomimo.
* Testenine v vodi takoj premešamo, plamen zvišamo in posodo pokrijemo, da voda spet hitro zavre, nato jo odkrijemo in kuhamo dalje v odkriti posodi nad močnim ognjem. Pogosto premešamo. Dolge testenine mešamo z velikimi lesenimi vilicami, kratke pa z leseno kuhalnico.
* čas kuhanja testeni je kratek, vendar se spreminja glede na njihovo kakovost, trdoto, vodo, klimo. V splošnem pa naj bi si bili strokovnjaki enotni, da tanke špagete in drobne testenine kuhamo od 5 do 10 minut, debelejše testenine pa od 8 do 15 minut. V vseh primerih morajo biti testenine kuhane al dente, kar pomeni, da jih ob ugrizu čutimo pod zobmi in so torej še nekoliko trde.
Špaget, ki ga pregriznemo, je pravšnji, kadar je še trd in ima v sredi majhno belo pikico. Vedeti moramo, da se testenine še nekoliko zmehčajo v skledi, dokler so še vroče. Testenin ne smemo razkuhati, zato je najboljše, da jih po določenem času pokušamo.
* Testenine, kuhane al dente, takoj odcedimo: na luknjičastem cedilu jih stresemo, da se izcedi vsa tekočina (Orsinijeva navaja le izjeme pri določenih receptih, kjer nekaj tekočine prihranimo, da z njo razmešamo skuto, sir in drugo).
* Testenin NIKOLI ne oplaknemo s hladno vodo. To je pregrob poseg, ki testeninam samo škodi. Voda odnese sol in hkrati testenine shladi, saj moramo testenine takoj zabeliti z vročo omako. V primeru, da tega ne storimo takoj, je dobro, če testenine najprej zabelimo s koščkom masla, saj se, če stojijo nezabeljene, zlepijo in niso več okusne. Zato vedno pazimo, da bo omaka pripravljena takrat, ko so testenine kuhane.
* Kadar kuhamo rezance ali druge domače testenine, je dobro, če vlijemo v vrelo vodo žlico olja, da se rezanci ne primejo.
* Skoraj k vsem receptom s testeninami se poda trd nariban sir. Italijani uporabljajo največ parmezan. Pogosto pa tudi trd ovčji sir. Parmezan je najboljši, če ga naribamo, preden ga postrežemo. Dobro je, če posipamo prgišče sira po testeninah, ki smo jih pravkar skuhali, preden jih polijemo z omako...
Toliko zaenkrat za mojo vajo iz strojepisja če koga zanima še kaj o zgodovini in vrstah testenin ali pa o pogačah in pizzah, ima gospa Orsinijeva odgovor tudi na ta vprašanja in rade volje ga bom iz njene debele kuharice Sončna kuhinja izbrskala za vas.
|
|
|
|
|
|
|
|
mity
Redni uporabnik
Starost: 53
Pridružen/-a: 16:31, 26-Feb-2004
objave: 877
Teme: 26
Kraj: Ljubljana
13807.0 kinta/e
102.0 šold/e
63.6 flika/e
|
|
He he Fenia..a ves ,da je bila ravno ta knjiga moja prva kuharska knjiga, ki sem si jo kupil? Ko sem imal dovolj "testeninskih mocnikov" mojih prednikov
In ves kaj me je se full fasciniral v tej knjigi?...Predgovor...fantasticno je napisan..
|
|
|
|
Èe zliješ žlico gnojnice v sod vina - dobiš gnojnico!
Èe zliješ žlico vina v sod gnojnice - dobiš gnojnico!
|
|
|
|
Fenia
Gost
0.0 kinta/e
|
|
Glede na to, da je knjiga še iz leta 1987, ti rade volje verjamem, da je tvoja prva kuharica:)
Menda pa se je ne da več nikjer dobit, tako da sem jo kar nekajkrat morala posojat raznim kolegom.
Vsem ostalim, ki je ne poznajo, ap lahko rečem še to, da ima zelo veliko barvnih fotografij, tako da te kaj hitro zamika mal eksperimentirat po kuhinji.
Predgovor je pa res super, saj v njem Orsinijeva kuho postavi na raven umetnosti.
|
|
|
|
|
|
|
|
LadyNera
Amater/ka
Starost: 45
Pridružen/-a: 23:47, 09-Dec-2003
objave: 171
Teme: 4
Kraj: Primorska
3965.5 kinta/e
2.0 šold/e
7.9 flika/e
|
|
Njami...komaj cakam...jutri si jih bom res naredila...
Drugace zdej zadnje case me je neki obsedlo in jem sam polzke Drugace pa...barilla in pesto od barille....Mljask!!
LP
|
|
|
|
...An velik strup se stavi v mejhne flase...
|
|
|
|
sapramish
No.1 Uporabnica
Starost: 43
Pridružen/-a: 21:01, 08-Jun-2004
objave: 2078
Teme: 90
Kraj: Ljubljana
45929.1 kinta/e
137.1 šold/e
791.2 flika/e
|
|
men so une masnce vsec... k so za pogledat
|
|
|
|
God invented man because Eve's vibrator ran out of batteries.
|
|
|
|
leon28
Starost: 35
Pridružen/-a: 18:22, 06-Maj-2009
objave: 2
Teme: 0
67.0 kinta/e
0.0 šold/e
0.0 flika/e
|
|
Fenia @ Tor 05 Apr, 2005 20:29 Napisal/a: | Vidim, da ste se čisto zagreli za te testenine. A ste danes vsi to imeli za kosilo al kaj?
Ker pa opažam, da niti dva med vami ne kuhata testenin na enak način, bom še jaz pristavila svoj piskrček k tej temi. Sama se pri vsem v zvezi s testeninami poleg naukov mojih babic zgledujem po nasvetih ene italijanske poznavalke testenin po imenu Valentina Orsini. Gre za eno starejšo gospo, mislim, da rojeno leta 1914 in nimam pojma, če je še živa. Je pa ta teta dolga leta zbirala recepte o testeninah po vsej Italiji.
V svojih "Zlatih pravilih za kuhanje testenin" tako pravi recimo, da so kakovostne testenine hkrati trde in krhke, prijetnega vonja in jantarjevo rumene barve, se svetijo, so skoraj prosojne in hkrati kompaktne, med kuhanjem pa se ne zmehčajo oz. Se ne sploščijo. Pravi še, da so testenine zares okusne le, če upoštevamo preskušena navodila in sicer:
* Testenine kuhamo v velikem loncu (po možnosti iz nerjavečega jekla), računajoč 1l vode na 100g testenin. Vode nalijemo lahko več, nikakor pa manj. Testenine ne smejo biti natlačene v posodi, da se škrob v vodi lahko porazgubi.
* Vodo solimo, ko zavre. Računamo 10-12g grobe soli na 1l vode.
* Testenine vsujemo v vodo, ki močno vre. Dolgih testenin ne lomimo.
* Testenine v vodi takoj premešamo, plamen zvišamo in posodo pokrijemo, da voda spet hitro zavre, nato jo odkrijemo in kuhamo dalje v odkriti posodi nad močnim ognjem. Pogosto premešamo. Dolge testenine mešamo z velikimi lesenimi vilicami, kratke pa z leseno kuhalnico.
* čas kuhanja testeni je kratek, vendar se spreminja glede na njihovo kakovost, trdoto, vodo, klimo. V splošnem pa naj bi si bili strokovnjaki enotni, da tanke špagete in drobne testenine kuhamo od 5 do 10 minut, debelejše testenine pa od 8 do 15 minut. V vseh primerih morajo biti testenine kuhane al dente, kar pomeni, da jih ob ugrizu čutimo pod zobmi in so torej še nekoliko trde.
Špaget, ki ga pregriznemo, je pravšnji, kadar je še trd in ima v sredi majhno belo pikico. Vedeti moramo, da se testenine še nekoliko zmehčajo v skledi, dokler so še vroče. Testenin ne smemo razkuhati, zato je najboljše, da jih po določenem času pokušamo.
* Testenine, kuhane al dente, takoj odcedimo: na luknjičastem cedilu jih stresemo, da se izcedi vsa tekočina (Orsinijeva navaja le izjeme pri določenih receptih, kjer nekaj tekočine prihranimo, da z njo razmešamo skuto, sir in drugo).
* Testenin NIKOLI ne oplaknemo s hladno vodo. To je pregrob poseg, ki testeninam samo škodi. Voda odnese sol in hkrati testenine shladi, saj moramo testenine takoj zabeliti z vročo omako. V primeru, da tega ne storimo takoj, je dobro, če testenine najprej zabelimo s koščkom masla, saj se, če stojijo nezabeljene, zlepijo in niso več okusne. Zato vedno pazimo, da bo omaka pripravljena takrat, ko so testenine kuhane.
* Kadar kuhamo rezance ali druge domače testenine, je dobro, če vlijemo v vrelo vodo žlico olja, da se rezanci ne primejo.
* Skoraj k vsem receptom s testeninami se poda trd nariban sir. Italijani uporabljajo največ parmezan. Pogosto pa tudi trd ovčji sir. Parmezan je najboljši, če ga naribamo, preden ga postrežemo. Dobro je, če posipamo prgišče sira po testeninah, ki smo jih pravkar skuhali, preden jih polijemo z omako...
Toliko zaenkrat za mojo vajo iz strojepisja če koga zanima še kaj o zgodovini in vrstah testenin ali pa o pogačah in pizzah, ima gospa Orsinijeva odgovor tudi na ta vprašanja in rade volje ga bom iz njene debele kuharice Sončna kuhinja izbrskala za vas. |
zdravo
mene zadnima o vrstah testenin pa take fore o testeninah.. morem naredit seminarsko.. pa ce mi lahko nekak pomagas ali ce ima bilo gdo kaj o testeninah je vse dobrodošlo
npr.: vrste testenin, pakiranje, shranjevanje, kakovost, skladiscenje, jajcne testenine, oblike, proizvajalci, sušenje, izdelava, surovine,... skratka vse v zvezi z testaninami.. kontaktirajte me v najkrajsem moznem casu.. mi ze malce diha za vrat..
msn: leont_leli@hotmail.com
za vse informacije se v naprej zahvaljujem.
Lp. Leon!
|
|
|
|
|
|
|
|
Terminatorka
Profesionalka
Starost: 118
Pridružen/-a: 1:05, 14-Feb-2007
objave: 1287
Teme: 40
70101.8 kinta/e
1177.6 šold/e
1576.3 flika/e
|
|
|
|
|
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4 Naslednja
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem NE moreš Odgovoriti na to Temo NE moreš Urejati svojih Objav NE moreš Izbrisati svojih Objav NE moreš Glasovati na Objavah Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu
|
časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
104789 Attacks blocked
|
|
[ Time: 2.1431s ][ Queries: 36 (1.0718s) ][ Debug on ] |
|