Avtor |
Objave |
Bassman
Administrator
Starost: 117
Pridružen/-a: 9:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e
|
|
No pa da se ne bo svet ustavil zaradi recepta za krofe, evo za vse ljubitelje peke krofov, sem tole skopiral iz kulinarika.net
_________________________________________________________________________________________
Hojla,
Tako sem navdušena, da skoraj ne vem kje bi začela. Nič, odločila sem se, da bom kar kopirala recept iz mojih dokumentov. Avtorske pravice niso moje. Avtor mi ni poznan. Recept pa sem dobila prejšnji teden po e-mailu. Preizkusila sem ga včeraj.
Razlika je le v tem, da je testo gnetel moj Clatronic na programu za testo. Jaz sem vse sestavine enostavno "zmetala noter" in pritisnila start.
Pa začnimo:
RECEPT ZA NAJLEPŠE IN NAJBOLJŠE KROFE V SLOVENIJI
1 kg moke ( najboljša Farina 0+univerzalna, vsake po ½ kg)
14 dkg olja ( približno 2 dl, kdor nima tehtnice)
10 dkg kvasa
1 malo žličko soli
½ l mleka
8 rumenjakov
10 dkg sladkorja ( 4 velike žlice, kdor nima tehtnice)
2 vanilj sladkorja
nastrgana limonina lupinica
rum
muškatni orešček
Kvas damo na vzhajajnje v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov. Zmes vseh teh sestavin stepamo 20 minut v mešalniku. Po končanem stepanju na tehtnici ( če jo imamo) odtehtamo po 8 dkg zgnetenega testa, da so vsi krofi enaki. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico, ki jo oblikujemo v lepo kroglico, ki jo oblikujemo tako, da damo kroglico testa za krof na mizo, ga pokrijemo z upognjeno dlanjo, s katero krožimo po mizi, da se oblikuje res lepa enakomerna kroglica. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo z drugim prtičkom. Važno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. če boste preveč neučakane in boste dale krofe prehitro peči, ne bodo imeli tako zaželjenih venčkov. če pa je testo preveč vzhajano, je zadeva ista. Zato je dobro, da daste, takrat, ko mislite, da je testo dovolj vzhajano, enega peči za pokušino. In če ima lep venček, je testo pripravljeno za peko.
Pripravite olje za cvrtje. Kdor ima možnost, naj v marketih poišče palmino olje ( je v trdni obliki kot mast, je mnogo bolj primerno za cvrtje kot olje, krofi jo manj vpijajo, uporabna je za večkratno pečenje in se ne peni!). Olje za cvrtje segrevamo počasi. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno izhajajo mehurčki.
Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje za pečenje tako, da jih obrnemo glede na to, kako so ležali na prtičku ( zgornja vzhajana stran gre v olje) in posodo pokrijemo z pokrovko. Pečemo 3-4 minute na eni strani ( bodite natančne), nato posodo odkrijemo, krofe v olju obrnemo in pečemo še na drugi strani 3-4 minute, posoda za pečenje je tokrat odprta. V posodi pečete toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju.
Pečene krofe položimo na papirnate servete, da se olje odcedi, počakamo da se ohladijo in jih nato z brizgalno napolnimo z marelično marmelado.
To je recept za krofe, ki so na vseslovenski razstavi Slovenskih dobrot v Ptuju trikrat za povrstjo osvojili zlato medaljo, s tem pa je, avtorica tega recepta, dobila kipec kakovosti za krofe. Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!
Recept je preizkušen tudi pri kuharicah, ki pri pečenju niso tako uspešni in nimajo toliko prakse kot avtorica recepta. če do sedaj niste uspele narediti odličnih in poleg tega še lepih krofov, je tokrat priložnost, da se izkažete pred svojimi družinskimi člani in sosedami, ki bodo pokale od zavisti ob pogledu na vaše krofe!
Ko se boste preizkusile v peki, ne boste mogle verjeti, da je lahko pečenje krofov tako enostavno. Da o okusu niti ne govorim, domači pa vas bodo povzdignili v kuharskega mojstra. Mmmmmm, take krofe, kot jih speče naša mami ………………..
Dober tek!
dj
|
|
|
|
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com
|
|
|
|
lucka
Doktor
Starost: 48
Pridružen/-a: 17:54, 16-Dec-2004
objave: 3168
Teme: 246
Kraj: Celje-Ljubljana
90674.9 kinta/e
225.0 šold/e
3520.5 flika/e
|
|
Mogoče bi še lahko dodal, da med peko krofov v navadno jedilno olje dodamo na koleščke narezano korenje, zato da se krofi ne napijejo olja
|
|
|
|
Naša pot ne vodi po mehki travi.
To je gorska steza s številnimi skalami.
Vendar pa vodi navzgor...
PROTI SONCU...
Vèasih razdalja, ki jo prehodite,
ni tako pomembna kot smer,
v katero se napotite.
|
|
|
|
sapramish
No.1 Uporabnica
Starost: 43
Pridružen/-a: 21:01, 08-Jun-2004
objave: 2078
Teme: 90
Kraj: Ljubljana
45929.1 kinta/e
137.1 šold/e
791.2 flika/e
|
|
zanimiv trik sam ne bom pekla krofov k je skoda olja, mi jih bo dragi kupu
|
|
|
|
God invented man because Eve's vibrator ran out of batteries.
|
|
|
|
|
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem NE moreš Odgovoriti na to Temo NE moreš Urejati svojih Objav NE moreš Izbrisati svojih Objav NE moreš Glasovati na Objavah Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu
|
časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
104789 Attacks blocked
|
|
[ Time: 2.8837s ][ Queries: 36 (1.6813s) ][ Debug on ] |
|