Avtor |
Objave |
Admin.
Administrator
Starost: 94
Pridružen/-a: 21:33, 29-Okt-2004
objave: 3924
Teme: 1316
3126.1 kinta/e
100.0 šold/e
-5400.0 flika/e
|
|
Rešena skrivnost penjenja piva
Matematiki so razvili formulo s katero je mogoče predvideti kako se bo obnašala pena na vrhu sveže nalitega piva.
Raziskave pa naj po njihovem mnenju ne bi pripomogle le do boljših tehnik varjenja piva temveč tudi na področju metalurgije.
Pena piva, kot tudi metal in keramika, pri katerih formula prav tako deluje, so celične strukture, ki obsegajo mreže z plini napolnjenih mehurčkov, ki jih je mogoče ločiti od tekočine. Stene teh mehurčkov se premikajo zaradi napetosti na površju. Hitrost s katero se premikajo pa je proporcionalna z obliko mehurčkov. Kot rezultat tega gibanja se mehurčki spojijo in struktura postane vse bolj groba, kar eventualno pripelje do izginitve pene.
Robert MacPherson iz Princetona, New Jersey, in David Srolovitz iz Univerze Yeshiva v New Yorku sta prepričana, da bodo njune raziskave privedle do razvoja številnih izboljšanih materialov ter prav tako do ugotovitve zakaj pena na vrhu piv običajno hitro izgine medtem, ko pena na Guinnessu ostane dlje časa.
Preberi vse...
Svarog: Novice iz sveta znanosti in tehnologije
Izobra?evalni portal Svarog
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem NE moreš Odgovoriti na to Temo NE moreš Urejati svojih Objav NE moreš Izbrisati svojih Objav NE moreš Glasovati na Objavah Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu
|
časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
104789 Attacks blocked
|
|
[ Time: 0.3602s ][ Queries: 40 (0.1282s) ][ Debug on ] |
|