Koledar 
Domov Domov Forum Forum Prijava Prijava Išči Išči Registriraj se Registriraj se
 

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo

Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo
Avtor Objave
 Bassman
Administrator
Administrator


Starost: 117
Pridružen/-a: 10:52, 20-Nov-2003
objave: 10490
Teme: 2469
Kraj: Ljubljana
134069.9 kinta/e
1015531.8 šold/e
10048.2 flika/e

slovenia.gif
objavaObjavljeno: Tor 26 Okt, 2004 21:06     Naslov sporočila:  Pestra izbira kontracepcijskih sredstev Odgovori s citatomBottom of PageNazaj na vrh

Kontracepcija že dolgo ne pomeni le zaščite pred nezaželeno nosečnostjo, ampak sega še na druga področja reproduktivnega zdravja



Kontracepcija je v zadnjih tridesetih letih zelo napredovala in tako imamo danes na razpolago veliko izbiro kontracepcijskih sredstev. Izbira kontracepcijske metode je danes prilagojena tudi zahtevam in načinu življenja žensk. Kontracepcija že dolgo ne pomeni le zaščite pred nezaželeno nosečnostjo, ampak sega še na druga področja reproduktivnega zdravja, kot so preprečevanje spolno prenosljivih bolezni, splavnost in spolno življenje.

V obsežni raziskavi švedskih avtorjev o vzorcu uporabe različnih metod kontracepcije, ki je zajela več kot 12.000 žensk v petih evropskih državah, je bilo razvidno, da trenutno 30 odstotkov žensk v rodnem obdobju uporablja oralno hormonsko kontracepcijo kot metodo zaščite pred nezaželeno nosečnostjo. Preračunano to pomeni, da v teh petih državah trenutno uporablja oralno hormonsko kontracepcijo približno 21 milijonov žensk. Razveseljiv je podatek, da 16 odstotkov žensk poleg kontracepcijskih tablet redno uporablja tudi kondom za preprečevanje spolno prenosljivih bolezni.

Ženske, ki jemljejo oralno hormonsko kontracepcijo, so z njo zadovoljne zaradi visoke učinkovitosti in malo stranskih učinkov, vendar bi jih kar 80 odstotkov želelo uporabljati tako obliko hormonske kontracepcije, pri kateri ni potrebno vsakodnevno jemanje, ampak bi o kontracepciji razmišljale le enkrat tedensko ali mesečno.

Takšne želje so posledica večje zaposlenosti in bolj kompleksnega načina življenja. Željam se je prilagodila tudi farmacevtska industrija. Na evropskem tržišču so tako na voljo novi pripomočki za hormonsko kontracepcijo, med njimi sta vaginalni prstan in kontracepcijski obliž.

Vaginalni prstan je plastičen obroček, ki ga ženska vstavi v zgornjo tretjino nožnice. Iz njega se sproščata v obtok sintetična hormona, ki delujeta kontracepcijsko.

Vaginalni prstan ostane v nožnici tri tedne, nato pa ga za teden dni iz nje odstranimo in ženska dobi mesečno perilo. Nato je treba vstaviti nov prstan. Učinkovitost je zelo velika in je primerljiva z učinkovitostjo kontracepcijskih tablet. Prednosti te oblike kontracepcije so, da ženska popolnoma nadzira uporabo, da ji ni treba sleherni dan razmišljati o kontracepciji, možna pa je tudi sočasna uporaba antibiotikov ampicilina ali doksicilina. V Sloveniji vaginalni prstan žal še ni registriran, na voljo pa je v sosednjih državah.

Novost je tudi kontracepcijski obliž, ki je v naši državi že registriran, a je uvrščen na negativno listo zdravil. Gre za nalepko, ki jo ženska za sedem dni namesti na kožo trebuha ali zadnjice, nato pa jo zamenja z novo. V četrtem tednu obliža ne uporablja in dobi menstruacijo. Iz obliža se prav tako sproščata v obtok hormona, ki delujeta kontracepcijsko, prednosti pa so podobne kot pri vaginalnem prstanu. Učinkovitost kontracepcijskega obliža je zelo velika in je primerljiva z učinkovitostjo kontracepcijskih tablet.

Med ne najnovejša kontracepcijska sredstva prištevamo podkožne vsadke. To so tanke plastične cevke, dolge štiri centimetre, ki jih vstavimo v podkožje nadlahti, kjer lahko ostanejo tri ali pet let. V obtok se sprošča sintetični hormon gestagen, ki deluje kontracepcijsko. Vsadki so zelo učinkoviti, vendar pri nas žal niso registrirani. Slovenkam pa je na voljo že dobro znani maternični vložek, ki v maternično votlino sprošča hormon levonorgestrel. Ta pripomore k večji učinkovitosti vložka, prednost pa je tudi ta, da so ob uporabi tega vložka menstruacije šibkejše.

Ne smemo pozabiti depojske injekcije, ki jo apliciramo v mišico vsake tri mesece. Tovrstno kontracepcijo so nekoč množično uporabljali, zaradi novih metod pa se je njena uporaba zmanjšala. Depojska injekcija je primerna za ženske po porodu, ki še dojijo, in za tiste, pri katerih obstaja kontraindikacija za estrogene hormone, ki se nahajajo v kontracepcijskih tabletah.

Žal tudi ta oblika kontracepcije v naši državi ni več registrirana, vendar jo je na zahtevo lečečega ginekologa možno naročiti v ustreznih centrih, poteka pa tudi postopek za novo registracijo tega zdravila.

Depojske injekcije, podkožni vsadki in maternični vložki s hormonom spadajo med tako imenovane dolgo delujoče oblike hormonske kontracepcije. Primerne so predvsem za ženske, ki želijo zanesljivo kontracepcijo za daljše obdobje.

Hormonska kontracepcija, ki je danes na voljo v več oblikah, je zaradi visoke učinkovitosti, malo stranskih učinkov in enostavne uporabe najpogosteje uporabljano sredstvo proti zanositvi. Temu spoznanju sledi farmacevtska industrija, o čemer pričajo tudi vedno novi preparati za oralno hormonsko kontracepcijo, ki vsebujejo nove hormone z manj stranskimi učinki.

Žal kar nekaj pripomočkov za hormonsko kontracepcijo pri nas ni registriranih, žal pa je tudi interes farmacevtskih podjetij za majhno slovensko tržišče majhen. Po vstopu Slovenije v Evropsko unijo lahko upamo, da bodo nekateri preparati na voljo tudi pri nas, s čimer bi se povečala izbira kontracepcijskih sredstev na našem tržišču in bi tako tudi naše ženske lahko izbrale kontracepcijsko metodo v skladu s svojimi potrebami in načinom življenja.

asist. Vilma Kovač, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
vir:www.vecer.com




Image
www.vakciji.si ------------------ www.povej.com


 Ribi Spol:Moški Koza SkritOsebna Galerija od BassmanPošlji zasebno sporočiloBlogMSN Messenger - naslovSkype Ime
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo Poglej prejšnjo temoPošlji Email Prijatelju/ici.Seznam Uporabnikov, ki so videli to TemoShrani to Temo kot datotekoPrintable versionPrijava za zasebna sporočilaPoglej naslednjo temo

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
NE moreš Objaviti novih Tem
NE moreš Odgovoriti na to Temo
NE moreš Urejati svojih Objav
NE moreš Izbrisati svojih Objav
NE moreš Glasovati na Objavah
Ne moreš prilepiti datoteke na tem forumu
Ne moreš Prenašati datotek na tem forumu


časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Board Security

98666 Attacks blocked

Powered by phpBB2 Plus based on phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme :: Modov in Zaslug :: HELP-OXPUS :: Namestitev phpbb HDdesign

[ Time: 0.2157s ][ Queries: 36 (0.0645s) ][ Debug on ]
Get Firefox!
Upgrade to Firefox 1.5!
Registracija | Pravilnik | Informacije | Seznam strani | Flash Igre | E-kartice | Blog | Album smeškov | Uprava | Čvek IRC

OPOMBA: Portal je namenjen testiranju GNU programske opreme in je popolnoma nekomercialen. Vsa reklamna sporoila so zgolj izmenjava povezav.